Връзки за достъпност

Извънредни новини

Регистрацията на партията на Васил Божков беше отложeна


Част от учредителите на партия "Българско лято" в Софийския градски съд.
Част от учредителите на партия "Българско лято" в Софийския градски съд.

Софийският градски съд (СГС) отложи в петък заседанието си, на което трябваше да разгледа регистрацията на новоучредената партия „Българско лято“, чийто неформален лидер е Васил Божков. Това се случи по искане на прокуратурата, която се оказа нередовно призована.

Следващата дата, на която СГС ще опита да разгледа документите на новата партия, е 5 февруари. Срокът за произнасяне по тези производства е 14-дневен, а след това прокуратурата има право да обжалва евентуалната регистрация в 7-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Това поставя под въпрос участието на „Българско лято“ в предстоящите на 4 април парламентарни избори. Причината е, че последната възможност за подаване на документи за участие във вота пред Централната избирателна комисия (ЦИК) е 17 февруари. Ако съдебното производство по регистрацията на партията на Божков не е приключило дотогава, тя няма да успее да се включи в парламентарните избори.

Отлагането на заседанието на СГС стана по искане на обвинителя от Софийската градска прокуратура (СГП) Милен Ютеров. Макар очевидно да беше уведомен за делото, след като присъстваше в залата, той изтъкна, че СГП не е била редовно призована, както изисква законът. Затова съдия Светослав Василев изиска доклад по въпроса от деловодството на съда и отложи заседанието за началото на февруари.

„Българско лято“ беше учредена онлайн на 3 януари. За председател на формацията беше избран 36-годишният Борил Соколов, който до 2017 г. изпълнява ролята на маркетингов директор на „Еврофутбол”. Учредяването на апртията не беше предварително обявено.

Васил Божков замина за Дубай през февруари миналата година, преди да му бъдат повдигнати серия обвинения от прокуратурата, включително за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство на престъпление по служба, убийства и изнасилвания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG