Връзки за достъпност

Извънредни новини

16 етажа под земята. Нови факти за "двореца на Путин"


Сградата, постоена на брега на Черно море за над 1.3 млрд долара, е на руския президент Владимир Путин, твърди опозиционерът Алексей Навални. Снимка на постройката, направена от дрон.
Сградата, постоена на брега на Черно море за над 1.3 млрд долара, е на руския президент Владимир Путин, твърди опозиционерът Алексей Навални. Снимка на постройката, направена от дрон.

"Дворецът на Путин" и всички обекти около него се строят за руския президент, потвърдиха строители на голямата сграда, издигната на брега на Черно море в Русия. В интервю за независимия сайт Медуза те посочват, че Путин няколко пъти е посещавал района на имението.

Сградата е построена върху 17 691 квадратни метра на полуостров Идокопас, близо до курортното селище Геленджик. За нея се говори от години, но първите кадри от тази постройка, снимани от въздуха, бяха показани на 19 януари във филм на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на опозиционера Алексей Навални. Оттогава филмът "Дворец за Путин" има над 100 млн. гледания в YouTube. Според ФБК цената на имота е над 1.3 млрд. долара.

Владимир Путин отрече това да е притежание на негови роднини или на него самия.

В петък строители, участвали в изграждането на имението, добавиха нови факти към изнесеното от Навални и опровергаха някои от твърденията на политика.

Според тях под земята на полуостров Идокопас има бункер на 16 нива. До него се стига по три тунела, като един от тях е предназначен за прислугата. Строителите твърдят, че само прокарването на шахтата за асансьора, отвеждащ надолу, е струвало около 3 млрд. рубли през 2007-2011 г., когато е бил извършван строежът на този елемент.

Строителите опровергаха твърдението от филма на ФБК, че в интериора на двореца има орнаменти от чисто злато. Според тях основните разходи досега са свързани с инфраструктурата и грубия строеж, а не с детайлите от интериора. Те добавят и данни за други елементи от имението, за които не се говори във филма на Навални. Сред тях са резервоарът с морска вода за басейна, тръбите под наклон, които свързват основната сграда с близкото дефиле и две дискотеки с пеещи фонтани.

В петък каналът Mash в социалната мрежа Телеграм излъчи видео от двореца отвътре, като посочи, че записът е бил предоставен от сътрудник на "техническия надзор". От тези кадри се вижда, че сградата е напълно готова отвън, но не е довършена отвътре, където показаните помещения са само на груб строеж.

Филмът на Навални беше представил компютърно 3D изображение на интериора, създадено по проекта, а не заснети кадри от реално съществуващ интериор.

Държавната телевизия Россия 1 излъчи и част от свой репортаж от "двореца на Путин", в който нарече постройката "недостроен хотелски комплекс" с басейн. Тези кадри също показаха завършена сграда отвън, намираща се на груб строеж отвътре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG