Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат


Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това съобщи държавният глава на пресконференцията си по повод четвъртата година от встъпването в длъжност.

Радев не уточни кой ще издигне кандидатурата му, но каза, че това ще стане ясна в законовоустановения срок, след парламентарните избори. Той допълни, че не е водил преговори с политически партии за подкрепа за кандидатурата им с Илияна Йотова за втори мандат.

"Не съм водил разговор с партии за подкрепа. Социалистите, които издигнаха кандидатурата ми през 2016 г., имат право да се произнесат първи", каза Радев.

В изявление, което нарече "нашето послание", Радев очерта широк кръг от теми, за които ще работи през втория мандат. Като най-важни задачи той посочи укрепването на държавността и решителни реформи.

Сред целите си президентът определи оптимизирането на функциите на Висшия съдебен съвет, отговорна и почтена прокуратура, подчинение на магистратите на закона, ефективно разделение на властите и укрепване на институциите, пресичане на лобисткото законодателство, засилена защита на собствеността и конкуренцията в бизнеса, безкомпромисно преследване на корупцията без оглед на общественото положение и политическата принадлежност на извършителите.

Той се обяви също за пълна прозрачност в работата на Комисията за защита на конкуренцията, онлайн регистър на концесионните договори, осветляване на кредитното портфолио на Българската банка за развитие. Сред акцентите беше и гарантирането на свободата на словото чрез прозрачност на медийната собственост и независимост на финансирането на обществените медии от държавата.

"Този ранен анонс цели да даде на политическите субекти да се позиционират спрямо обявените приоритети и да помогне на избирателите да имат информиран избор за статуквото и алтернативата", каза президентът Радев.

Президентският мандат в България е 5 години и изборите за следващ президент се очаква да се състоят през есента на 2021 г. За 4 април са насрочени парламентарните избори.

Държавният глава припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието от правителството.

„Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и организираното настъпване срещу гражданските свободи. Изригналите половин година по-късно протести потвърдиха правотата на мотивите ми за снемане на това доверие“, каза Радев.

През юли 2020 г. президентът подкрепи протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, които продължиха месеци наред. Самият той поиска оставката на управляващите и редовно говори за нуждата от прогонване на мафията от изпълнителната власт и прокуратурата.

Първото му включването в протестите с лозунга "Мафията вън" на 9 юли 2020 г. беше ден след като прокурори влязоха в президентството с цел претърсване и изземване на документи. Те арестуваха две длъжностни лица от администрацията на президента по обвинения за злоупотреба с власт, търговия с влияние и разгласяване на държавни тайни.

Румен Радев е летец от резерва, а по време на военната си кариера достига чин генерал-майор. В политиката влиза през 2016 г., когато политическите партии БСП и АБВ го издигат за кандидат-президент. Радев и Йотова печелят президентските избори през ноември 2016 г., като на първия тур двойката получава 25,44% от гласовете, а на втория тур почти 60%.

Илияна Йотова е евродепутат от 2007 г. до 2017 г, а е част от БСП от 1997 г. През втория си мандат като депутат в Европейския парламент Йотова е заместник-председател на Комисията за борба срещу организираната престъпност, корупция и пране на пари (CRIM); заместник-председател на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС – Молдова; член е на Комисията по рибно стопанство (PECH), на Комисията по петиции (PETI) и на Делегацията в Парламентарна асамблея Евронест (DEPA).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG