Връзки за достъпност

Извънредни новини

Днес се отбелязва Денят за почит към жертвите на комунистическия режим


Днес се чества Денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Навършват се 76 години от изпълняването на първите присъди на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Първият състав на Народния съд осъжда на смърт десетки представители на политическото и военно ръководство на България. Екзекутирани са 67 депутати и 22-ма министри, 47 генерали и висши офицери, 8 царски съветници, както и регентите на малолетния тогава цар Симеон Втори. Сред осъдените политици са министър-председателите Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов.

Присъдите са изпълнени в нощта срещу 2 февруари.

През 2011 г. президентите Желю Желев и Петър Стоянов полагат началото на традицията на отбелязването на този ден. По тяхна инициатива 1 февруари официално се превръща в Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Народният съд е създаден през 1944 г. с цел да подведе под отговорност политиците, които са довели до участието на България във Втората световна война. Действащият между декември 1944 г. и април 1945 г. извънреден съд арестува 28 630 души и издава 9155 присъди. От тях 2730 са смъртни присъди, 1305 - за доживотен затвор, а останалите - за затвор от 1 до 20 години. Така се премахва опасността от евентуални политически противници на комунистическия режим.

Днес в столицата гражданите ще поднесат цветя в почит към жертвите на комунстическия режим. Събитието ще се състои пред Мемориала в памет на жертвите на режима в парка пред Националния дворец на културата.

"Само обективното познаване на миналото може да ни даде нужните поуки за бъдещето", каза премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Той обърна внимание и на факта, че България е уважаван член на ЕС. Той определи съюза като "гарант за спазването на човешките права и демократичните принципи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG