Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-горе билото, майстори!" Йордан Кисьов и наградата на Майстора


Йордан Кисьов през 2012 година
Йордан Кисьов през 2012 година

1 февруари 2021 г. Денят е необичайно топъл. В двора на къщата на Владимир Димитров-Майстора в село Шишковци има също толкова необичайно оживление. Сред хората, събрали се там, е и тазгодишният лауреат на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" Йордан Кисьов. Само преди броени часове той е получил отличието на специална церемония в Художествената галерия в Кюстендил.

"Чувствам се много развълнуван", казва Кисьов в телефонно интервю за Свободна Европа.

Наградата на името на Майстора съществува от 1973 г. до края на 80-те години на XX век. Възстановена е отново през 2012 г. от Община Кюстендил, Министерство на културата и Съюза на българските художници. Оттогава всяка година се дава на български художник за изключителни постижения в изобразителното изкуство.

"Тази награда е символична", казва Йордан Кисьов, който я получава в деня на 139-ата годишнина от рождението на Майстора и допълва, че тя го задължава.

76-годишният художник живее и твори в Силистра. Пропътувал е цялото разстояние до Кюстендил, за да участва в събитието. Макар през годините да има десетки изложби в страната и в чужбина, тази има особена стойност за него.

"Спомняте ли се разказа на Селинджър "По-горе от билото, майстори!" - и аз това си казвам: "Йордане, по-високо от билото, майстори!", казва Кисьов с трепет в гласа.

В средите на изобразително изкуство той е определян като смел експериментатор, който търси неконвенционални изразни средства. Работите му се на границата между колажа, пластиката и живописта. Самият той не се смята за концептуалист.

"Йордане, художникът е голям илюзионист, защото той се мъчи да предаде триизмерното пространство на двуизмерно", споделя Кисьов за диалозите, които води със самия себе си, в свое интервю пред БНР. Той разказва още, че новите идеи при него "покълват" нощем. Докато съпругата му спи, той се събужда и мисли за изкуството - как нещата да действат като обекти в пространството. Така постепенно всеки от проектите, върху които работи, добиват различен стил. Какво обаче е за него стилът? Казва, че е хубаво нещо, което облекчава журналистите и изкуствоведите, но ограничава твореца.

Кисьов не е от художниците, които се ограничават. Негови произведения притежават не само почти всички галерии в България, а и частни колекционери в чужбина. Той завършва Художествената гимназия в София през 1964 г., а през 1972 г. и факултетът по изобразително изкуство във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Работил е и като директор на Художествената галерия в Силистра в продължение на 23 години, до 2013 г.

С днешната си награда Йордан Кисьов се нарежда до своите колеги Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова. Те са носителите на отличието през годините от 2013 насам.

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG