Връзки за достъпност

Извънредни новини

Карантината за пристигащите в България ще може да се отменя след PCR тест. 832 нови случая на COVID-19


От вторник 2 февруари до 30 април влизащите в страната български граждани и тези със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване, които не представят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането у нас тест, ще могат да прекратят задължителната 10-дневна карантина след предоставяне на негативен PCR тест. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Влизащите у нас, заедно със семействата им, трябва да предоставят резултатите от теста до 24 часа след пристигането им в България. От здравното министерство уточняват, че карантината се отменя в срок до 24 часа след предоставянето на документа, показващ отрицателен резултат от теста.

Заповедта гласи още, че директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да отменят карантината на пристигналите в България в периода 29 януари – 1 февруари, като условието отново е те да предоставят негативен PCR тест.

За последното денонощие новозаразените с COVID-19 са 832 души. Те са регистрирани след 11 576 теста, от които 7.1% са положителни. Най-много са новорегистрираните случаи в София 203, следвана от Бургас с 85, Пловдив 64 и Хасково с 42.

За лечение в болниците са настанени 2 850 души, от които 265 са в интензивни отделения.

От Единния информационен портал съобщават още, че излекуваните в последните 24 часа са 1905 души, а починалите, които са били заразени с коронавирус, са 97. Традиционно статистиката във вторник показва повече починали и излекувани, защото включва и резултатите от почивните дни.

През последното денонощие са регистрирани 1509 души, а общо от началото на кампанията у нас те са вече 42 634, като две дози са получили 13 656 души.

От четвъртък ще се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. Заведенията за хранене в страната ще отворят на 1 март. А 15 дни по-късно, в зависимост от епидемичната обстановка, вероятно ще заработят и нощните клубове.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG