Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристина Тужарова, която разказва за Майстора на децата


Кристина Тужарова

“Изкуството не решава проблеми, но ни позволява да разбираме за тяхното съществуване”. Това са думи на известната полска скулпторка Магдалена Абаканович. На езика на образованието тази мисъл може да се преобърне по друг начин - че досегът с изкуството помага на децата да се развиват емоционално и граждански. Накратко, дава им хоризонт.

С тази идея преди няколко години Кристина Тужарова започва да развива една идея, която се превръща в мисия: да запознава все повече деца (но също и възрастни) с историята на изкуството и да им помага по пътя за неговото по-голямо разбиране. Първо го прави с лекции. А сега, точно в момента, в който се връчва наградата на името на Владимир Димитров - Майстора, тя подготвя книга за големия художник, писана за деца.

“Един от мотивите за стартиране на лекциите беше все по-посредствената среда в която живеем. Понякога се отчайвам от това, което се случва не само тук, но и глобално. Много държави избират необразовани управници, популисти с недемократични виждания и това е особено видимо в нашата страна. Стигнах до извода, че образованието, е единственият начин за въздействие”, казва Кристина за мотивацията си да започне.

Заедно с изкуствоведите Русина Русинова и Геновева Михайлова, Кристина успява да превърне идеята си в общност, която кръщава “История на изкуството за любители”. Дейността се разраства и набира популярност, което подсказва на Кристина, че всъщност у нас подобно нещо предизвиква интерес и има нужда от него. По думите ѝ на лекциите, които се провеждат всяка седмица, присъстват хора от всякаква възраст, с различни професии и интереси. Някои от тях просто искат да научат повече за местата, на които са били или тепърва ще посетят, а други искат да започнат да рисуват, или да подобрят уменията си.

"Ако нямаше интрес на хората към изкуството дейността ни нямаше да продължава да съществува толкова дълго време", казва Кристина.

Заниманията на децата, които заемат основна част от дейностите, тя описва не само като научаване на основни неща за изкуството, но и като голямо преживяване.

"Те обичат да действат. Да пипат с ръце, да опитват различни материали, да изцапат, да намажат, понякога да смачкат, така че за тях е важен не само крайният резултат, но и самото преживяване", казва тя.

Сега Кристина работи над книга за деца, в която представя живота на Владимир Димитров – Майстора. По нейни думи той е чудесен пример за човек, който въпреки различните препятствия и преживяването на големи войни успява да запази великодушието и щедростта си.

“Неговият живот е изцяло посветен на изкуството. Един човек, който, освен че е художник, със собствената си личност е добър пример и за децата, и за всички нас. Заради начина, по който е живял, заради изследванията, които е правил на природата”, казва тя пред БНР.

Текстът в книгата се фокусира върху част от фактите от живота на Майстора. Целта е децата да опознаят по-близо личността, а богатите илюстрации да помогнат да се докоснат и до стила му.

“За мен е важно децата да научат как той е започнал живота си. Как със своя талант и работа е успял наистина да стане един от най-големите българки художници и познат по света. Искам да разкажа и любопитни истории от живота му в село Шишковци и пътешествията му”, казва още тя.

За да събере средства за отпечатването на книгата Кристина започва кампания в платформата fundrazr и не гледа на това просто като на събиране на пари. “Надявам се хората, които участват в кампанията да се чувстват съпричастни към създаването на книгата и като хора, които са допринесли за това тя да се появи на бял свят, да й бъдат съавтори“, казва Кристина.

Нейното желание е първата книга да бъде начало на една поредица от "Книги за любители". В нея тя планира да разкаже на децата и за творци като Константин Щъркелов, Николай Райнов, Никола Танев, Борис Георгиев, Сирак Скитник, Бистра Винарова и други.

Кристина Тужарова е графичен дизайнер и илюстратор, автор и лектор в “История на изкуството за любители”. Тя има магистърска степен от Националната художествена академия, София, специалност “Плакат”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG