Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новото нормално". Антон, Фани и Николай, които погледнаха пандемията под друг ъгъл


Антон Станков, Фани Бъчварова и Николай Стойков
Антон Станков, Фани Бъчварова и Николай Стойков

Как пандемията от коронавирус промени живота ни? Този въпрос вероятно са си задавали и ще продължават да си задават милиони хора. Повечето от отговорите, логично, са с негативен нюанс, особено за тези, загубили свои близки и работни места или пропуснали различни възможности заради ограниченията и последвалата икономическа криза.

Антон Станков, Фани Бъчварова и Николай Стойков обаче решават да погледнат темата под друг ъгъл, да представят пред обществото още един възможен прочит на събитията, завладяли света през последната година. Тримата са автори на виртуалната изложба „Ново 20“, чието официално откриване беше на 3 февруари.

„Хората доскоро се лутаха в динамиката на света, не можеха изобщо да си представят подобна пауза, а днес адаптацията е новото нормално. Всеки човек намира различен прочит на ситуацията“, представят те проекта си.

За мен беше важно да разгледам психологията на проблема – от първо лице, единствено число.
Николай Стойков

„За мен беше важно да разгледам психологията на проблема – от първо лице, единствено число. Как всеки е намерил начин да се справи с тази криза, да съжителства с нея, да се адаптира“, казва Николай пред Свободна Европа.

Той и Антон се запознават преди десетина години, когато работят като фоторепортери в несъществуващия вече всекидневник "Преса". После професионалният път на Николай го събира с Фани, с която създават неправителствената организация Motif Media. Там двамата разглеждат различни социални теми, разказвайки фото и видео истории за конкретни хора.

Антон също се разделя с фотожурналистиката и започва да снима по различни проекти, встрани от политическите новини. Той е на 43 години, през 20 от които се занимава професионално с фотография. В продължение на 16 години Станков работи за медии и снима основно политически събития, но към днешна дата споделя, че "вече няма истинска преса" и затова не намира стимул да продължава да прави това.

Стойков работи заедно с него във в. "Преса“ до закриването на медията през 2015 г. Признава, че след този период за него е било приоритет да спре да отразява всекидневно политически теми. Затова започва да се занимава с документалистика заедно с Бъчварова в Motif Media.

„Най-често работим за организации като УНИЦЕФ, Агенцията на ООН за бежанците, World Wildlife Fund (WWF), Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – разказваме теми, по които те работят, чрез истории на хора“, допълва Фани, която е журналист и режисьор.

Именно тя е автор на текстовете към всяка история, представена със снимките на Антон и Николай във виртуалната им изложба „Ново 20: Как COVID-19 промени живота ни?“. Отговаря и за цялата организация на проекта, който е реализиран с финансиране от Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“.

След 20-30 години този период ще стане част от човешката история и затова искахме да представим негов по-различен прочит.
Фани Бъчварова

"В момента тези кадри изглеждат много познати и дори скучни, защото виждаме такива ситуации всеки ден. Но след 20-30 години този период ще стане част от човешката история и затова искахме да представим негов по-различен прочит", казва Бъчварова.

Сред героите на изложбата им са лекарка в отделение за лечение на пациенти с COVID-19 и IT специалистка. Точно тези две истории те разказват и с видео кадри, защото са ги впечатлили по по-различен начин.

"Най-трудното беше да намерим 12-14 позитивни истории. Ако търсехме как пандемията е навредила на живота на хората, щяхме да направим изложбата за три дни. Предизвикателството беше да убедим хората, които искахме да снимаме, че в тази криза има и нещо позитивно – че можем да представим тяхната история по един приятен начин", добавя Станков.

Той снима "момичето с пижамата", за която работата от дома ѝ е станала всекидневние, но тя е открила в това положителни страни. По думите на Антон "пандемията по някакъв начин катализира тенденция, която беше очевидна, но не за всички в България – че няма нужда от поддържане на офиси, особено в определени сектори като IT технологиите, например".

Историята на лекарката, която тримата избират за корица на изложбата си, ги впечатлява с това, че тя се е оказала сред пациенти, заразени с коронавирус, едва две седмици след своето дипломиране. След снимките е споделила с авторите на изложбата, че макар на моменти да се е чувствала ужасена, защото сама отговаря за толкова много хора в критично състояние, всъщност е осъзнала, че за тях самото ѝ присъствие е било много важно в този момент.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG