Връзки за достъпност

Извънредни новини

Миню Стайков се прибира у дома след две години и половина в ареста


Миню Стайков
Миню Стайков

Апелативният специализиран съд промени в сряда мярката на бизнесмена Миню Стайков от „задържане под стража“ в „домашен арест“ заради влошеното му здравословно състояние. Той обаче ще трябва да носи електронна гривна за проследяване. Собственикът на „Винпром Карнобат“ прекара в следствения арест последните две години и половина, след като получи обвинения по две разследвания.

В началото на септември 2018 г. Стайков беше задържан и привлечен към наказателна отговорност заедно със сина си Стайко за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол. В началото на май 2019 г., в деня, в който изтичаше максималният му 8-месечен срок на задържане по тези обвинения, прокуратурата, МВР и ДАНС проведоха мащабна акция за измами с еврофондове.

Впоследствие Миню Стайков беше обвинен в злоупотреба с еврофондове в размер на над 11 млн. лева в периода 2015 – 2018 г. Това стана повод за продължаване на ареста му, въпреки че бизнесменът имаше здравословни оплаквания още тогава.

Защитата му многократно искаше през този период по-лека мярка за неотклонение, но двете специализирани съдилища досега винаги отхвърляха тези молби. Първото дело все още е в досъдебната си фаза, докато второто вече се разглежда по същество на първа инстанция от Спциализирания наказателен съд.

Производствата срещу Миню Стайков, братята Атанас и Пламен Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви и съиздателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев многократно са посочвани от главния прокурор Иван Гешев като истинската причина за всички критики срещу него и държавното обвинение. Същата позиция защитават и изданията на Делян Пеевски и гравитиращите около тях сайтове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG