Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Постигнатото е крехко". Здравните власти очакват покачване на случаите на COVID-19


Здравните власти в България очакват постепенно покачване на заболеваемостта от коронавирус през февруари. Това стана ясно по време на пресконференция на Националния оперативен щаб.

“Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови за тази трета вълна”, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

През последните дни данните на Единния информационен портал показват плавно увеличение на случаите на COVID-19. 719 положителни проби бяха регистрирани за изминалото денонощие. 2969 души са настанени за лечение в болница, от които 284 са в интензивни отделения.

“Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Tе ни дават право да проявим разумна доза оптимизъм”, каза здравният министър. По думите му обаче “постигнатото е много крехко”.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред България има две перспективи. Едната е пътят на Франция, където има бавно повишаване на случаите, а другата - случващото се в Португалия, където има напълване на болниците.

„14-дневната заболяемост в България е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-0 място в Европейския съюз и 6-о място на Балканския полуостров. Смъртността е 9,9 на 100 000, което ни отрежда 13-о място в ЕС“, каза Кунчев.

По думите на директора на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски смъртността от коронавирусната инфекция не е достигнала “никакво плато”.

Развитието на епидемията в България - новите случаи и предприетите противоепидемични мерки, може да следите в блога на Свободна Европа. Данните за света са в тази интерактивна карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG