Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дий Диаз, която помага на болните от рак жени да бъдат отново уверени


Дий Диаз
Дий Диаз

Айша Куаши стои пред огледалото, а наоколо е пълно с червила и гримове. 39-годишната канадка е болна от левкемия и наскоро е приключила лечението си с химиотерапия. Сега присъства на онлайн курс по грим от дома си в Мисисага, щата Онтарио.

“Когато човек премине през такова нещо като рака, е много склонен да стои настрана, защото понякога не се чувствате добре, но като добавим и изолацията заради пандемията, става още по-трудно “, казва Куаши пред Ройтерс.

Тя е една от хилядите жени, на които благотворителната организация Look Good, Feel Better помага да изглеждат добре и да не се чувстват изолирани. Дий Диаз, която е директор на фондацията, организира семинари за хора, живеещи с рак. Целта е да получат съвети как да се справят със страничните ефекти от лечението, като суха кожа и косопад.

Семинарите се провеждат онлайн в групи от по 12 жени. “Ако искат може само да гледат и да не включват камерите си, ако се притесняват. Въпреки това, повечето ги пускат, защото се чувстват комфортно сред хора, които имат същите проблеми”, казва Диаз.

Тя си спомня много случаи, в които е получавала обратна връзка за работата си и вярва, че това, което прави, е повече от двучасов семинар за разкрасяване.

“Никога не е ставало дума само за това тези пациентки да изглеждат по-хубави, а по-скоро да бъдат себе си, да се гримират по начина, който би ги накарал да се почувстват по-уверени”, казва Диаз.

Подкрепата за болните от рак е професионална и лична мисия, защото болестта е покосила половината от жените в семейството ѝ.

Диаз е част от Look Good, Feel Better от 2015 г. Преди това е работила за UNICEF. Завършила е обществено здравеопазване.

4 февруари е Световният ден за борба с рака.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG