Връзки за достъпност

Извънредни новини

Внезапно почина зам.-шефът на болницата в Омск, приела Навални след отравянето с Новичок


Заместникът на главния лекар в болницата в Омск Сергей Максимишин.
Заместникът на главния лекар в болницата в Омск Сергей Максимишин.

В Омск внезапно почина лекар от ръководството на болницата, в която първоначално се лекуваше руският опозиционер Алексей Навални, съобщиха от лечебното заведение.

55-годишният Сергей Максимишин е починал от сърдечна недостатъчност, докато се е намирал на работа, каза прессекретарят на Министерството на здравеопазването за Омска област Галина Назарова, цитирана от местните медии. Починалият не е бил заразен от коронавирус.

Болницата за спешна медицинска помощ в Омск е първата, оказала помощ на опозиционния политик Алексей Навални, след като той беше доставен в нея през август миналата година със симптоми на отравяне. По-късно стана ясно, че той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок.

На 20 август 2020 г. Навални се почувства зле в самолет, прекосяващ Сибир. Пилотите извършиха извънредно кацане в Омск и пострадалият беше настанен в реанимацията, където остана две денонощия. Д-р Сергей Максимишин, за чиято внезапна кончина беше съобщено в четвъртък, беше заместник на главния лекар на болницата по въпросите на анестезиологията и реанимацията.

Семейството на Алексей Навални обвиняваше лекарите от тази болница в това, че дълго време не допускаха никого до пострадалия, включително и жена му Юлия. Близките изразяваха възмущение и от това, че болницата не пуска Навални да излети за лечение в Германия, макар че самолетът и разрешителните за излитане вече бяха готови. В самата болница бяха срещани представители на вътрешното министерство на Русия, както и на Федералната служба за сигурност (ФСБ), пише Радио Свобода.

Първоначално лекарите от болницата в Омск са предполагали, че Навални е станал жертва на отравяне, но по-късно отрекоха това. Официалната причина за това защо Навални не бива пускан да излети веднага за лечение в Германия беше в твърдението, че работещите в реанимацията първо трябва да стабилизират състоянието му. Според щаба на Навални причината е била друга - опит да се прикрият следите от веществото, причинило отравянето.

Починалият д-р Максимишин не е лекарят, който тогава предизвика възмущението на близките и на пресата. През август общуването с журналистите беше поето от главния лекар на болницата Александър Мураховски. Именно той стана автор на изявлението, че Навални е пострадал от нарушена обмяна на веществата и на забраната Юлия Навална да не бъде допускана до мъжа си, след като не може да представи брачно свидетелство.

През ноември 2020 г. главният лекар Мураховски беше повишен и стана ръководител на Министерството на здравеопазването за Омска област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG