Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Новият български паспорт". Македонци ходят в Сърбия, за да се ваксинират


Враня
Враня

Северна Македония е една от малкото страни в Европа, където все още не е започнала ваксинацията срещу COVID-19. Първите количества от препарата на Pfizer се очакват по-късно този месец. Хората в страната се шегуват, че ваксините идват ако не този петък, то поне другата сряда, пише македонската служба на Радио Свободна Европа.

“Македония е блокирана по пътя към Европейския съюз, но македонците се интегрират един по един - като си вадят български паспорт. Македония няма ваксини, но македонците се ваксинират отново един по един - в Сърбия”, пише в публикацията.

За да получат български паспорт, гражданите на Северна Македония трябва да докажат, че имат българско потекло. За да се ваксинират обаче, им трябва само номер от сръбски мобилен оператор.

"Ваксинацията на македонците започна. Ама във Враня", шегуват се потребители в социалните мрежи.

Враня е средно голям град в южна Сърбия, близо до границата със Северна Македония. Много македонци работят там, а някои имат и сръбско гражданство.

Медиите в Скопие съобщиха, че масово македонци са започнали да се записват за ваксиниране в Сърбия. Официално това право имат само тези с двойно гражданство. Но в един момент хората забелязват, че системата за онлайн записване изисква само мобилен номер от сръбски оператор. Тогава започнали да се записват и македонци, които нямат сръбско гражданство.

Най-често македонци пътуват да се ваксинират до градовете Враня, Буяновац и Ниш. Само за последната седмица във Враня са се ваксинирали 70 македонци, съобщи Балканската мрежа за разследваща журналистика.

Държавният секретар в Министерството на здравеопазването в Белград Мирсад Герлек коментира, че чужди граждани не може да се ваксинират в Сърбия, ако нямат получено право за постоянно пребиваване. Според него в системата е била оставена вратичка, за да могат да се запишат и тези, които са в процедура по кандидатстване за гражданство или пребиваване. Той признава, че има "находчиви" хора, които използват тази вратичка и се ваксинират. Според него досега в Сърбия са се ваксинирали около 4 хиляди чужденци, което е по-малко от един процент от ваксинираните 500 хиляди души.

"Македонците си вадят български паспорти, за да работят в чужбина и да се издържат. Както е тръгнала работата, ще започнат да си вадят сръбски паспорти, за да се ваксинират в Сърбия, за да се опазят здрави. Нека сега излезе някой македонски политик и каже, че помага на гражданите", пише друг потребител в Туитър.

Според данните на портала с данни за ваксинациите, поддържан от учени от Оксфордския университет, в Сърбия вече са имунизирани всеки 7,55 от 100 души. В България този дял е 0,72. Правителството в Белград е поръчало от китайската, руската и ваксината на Pfizer/BioNTech.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG