Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството включва Facebook и Google в информационна кампания за ваксинирането


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Правителството е взело решение да ползва услугите на социалните мрежи Facebook и Google в опита си да увеличи броя на хората, които желаят да се ваксинират срещу COVID-19. Това стана ясно от изказване на здравния министър Костадин Ангелов пред парламента в петък.

Той обясни пред депутатите, че властите планират създадените до момента 276 пункта за вкасиниране в страната да бъдат отбелязани на интерактивна карта, за което вече са влезли в контакт с технологичния гигант.

"С наше съдействие представителството на Европейската комисия в България разработва специална информационна кампания във Facebook под формата на видеосъдържание, където вече ваксинирани лекари и медицински сестри говорят за ползата от ваксинирането срещу COVID-19", добави Ангелов

По-рано през деня в петък той се срещна с директори на държавни и общински болници, както и със столичната кметица Йорданка Фандъкова. След нея директорът на "Пирогов" Асен Балтов заяви, че с колегите му са обсъдили с министър Ангелов необходимостта лечебните заведения да проверят изправността на апаратурите си и през следващата седмица да съобщят резултатите. По думите му никой не е съобщил за недостиг на защитни средства или апаратура.

Балтов добави, че към момента в "Пирогов" са приети за лечение седем пациента, заразени с британския вариант на COVID-19. Според него при този вариант на болестта не се забелязва повишена смъртност или по-тежко протичане, а просто той е по-силно заразен.

От своя страна Фандъкова заяви, че в София ще бъде засилен контролът за спазване на противоепидемичните мерки в търговските центрове, градския транспорт, детските градини, както и на други места, където се събират повече хора. Тя добави, че не е нужно да се променят мерките, но е важно да се спазват.

Актуалните към петък данни за развитието на епидемията от коронавирус показаха лек ръст новозаразените през последните 24 часа. Регистрираните в четвъртък нови случаи в страната са 883 при 10 541 направени тестове. Предното денонощие новозаразените бяха 719. Излекувани в четвъртък са общо 780 души, а починалите са 54-ма. Общият брой на ваксинираните в България към петък е 54 025.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG