Връзки за достъпност

Извънредни новини

Том Брейди, за когото вече няма съмнения, че е най-великият


Том Брейди
Том Брейди

От средата на април 2000 г. светът претърпя значителни промени. Тогава един от най-модерните начини за общуване беше ICQ, Бил Клинтън все още беше президент на САЩ, а Амазон не планира да генерира печалба в следващите между 4 и 5 финансови години.

В разгара на пролетта преди 21 години сякаш освен липса на печалба за компанията на Джеф Безос, никой не планира и бляскаво бъдеще за избрания на 199 място в драфта на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ куотърбек от университета Мичиган Томас Едуард Патрик Брейди Младши.

Отборът, който го привлича – Ню Инглънд Пейтриътс, го нарежда като четвъртия по важност на поста му в първия му сезон и почти не му дава шанс за изява.

Нещата вървят по подобен начин и през втория сезон, когато обаче титулярният куотърбек Дрю Бледсоу получава контузия и Брейди получава своя шанс.

В края на сезона, в който той има водеща роля, Пейтриътс за пръв път в историята си печелят Супербоул – финалния мач, даващ титлата в шампионата, а основната заслуга е на самия Брейди. Той става най-младият куотърбек извеждал отбора си до победата в заключителния мач и най-полезен играч в мача.

В следващите 18 сезона като играч на Ню Инглънд Брейди подобрява почти всички възможни рекорди за играч на позицията си, а и в спорта като цяло. Той печели общо 6 титли с Ню Инглънд по този начин изравнявайки отбора с този на Питбърг за най-много завоювани шампионати. Негови са рекордите за най-много мачове и победи в редовния сезон и финалите, най-много подавания за тъчдаун, най-много награди за най-полезен играч на финалите и др.

Въпреки всички успехи и изграждането на т.нар. “династия” с отбора на Ню Инглънд , в края на миналия сезон от ръководството решиха да не удължават договора му, а според медиите този избор е бил повлиян от треньора Бил Белъчек.

Така той се озова в отбора на Тампа Бей Буканиърс. В неделя той го изведе до победа във финала и спечелване на титлата с победа с 31 на 9 срещу смятаните за фаворити Канзас Сити Чийфс. Освен седма титла, повече от всеки друг играч или отбор в историята, Брейди стана едва вторият куотърбек, който печели титлата с два различни отбора, както и най-възрастният играч печелил финалния мач. За да бъде победата още по-сладка, по пътя към нея той надделя в сблъсъците със смятаните за по-добри от него към днешна дата Арън Роджърс и младата звезда Патрик Махоумс.

“Много съм горд с всички момчета, с всички треньори, усилията, които вложихме. Знаехме, че играем срещу страхотен отбор тази вечер, но си свършихме работата. Ако искаш да стигнеш толкова далеч, трябва да си свършиш работата и ние го направихме“, каза Брейди след победата.

Минути след приключването на мача в спортните медии и социалните мрежи се изляха хиляди суперлативи, като дори беше започната дискусия дали номер 12 (този, с който Брейди играе), трябва да бъде изваден от употреба в целия спорт. Не закъсняха и въпросите дали може да спечели титлата отново, на което той отговори с усмивка. Цялата философия и кариера на спортиста вероятно може да се побере в последвалия отговор:

“Не ми пука за преди три години, или преди две години. Не ми пука за миналата година. Единственото нещо, което ме интересува е случващото се тази седмица“.

Том Брейди е роден на 3 август 1977 г. в Сан Матео, Калифорния. Завършва гимназия в родния си град преди да се премести в университета в Мичиган. Той има три деца и е женен за известния модел Жизел Бюндхен.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG