Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руси Чанев - актьорът, който открива кода на играта в текста


Руси Чанев
Руси Чанев

Знаете ли кои са неоценените роли на Руси Чанев? Със сигурност не са тази на Дилбер Танас в "Мера според мера" или на Лазар Касабов-Петела в "Авантаж".

На 11 февруари актьорът и сценарист Руси Чанев беше удостоен с орден "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен. Той се връчва от президента за принос в утвърждаване на българската духовност, за развитието на българската култура, изкуство, наука и дипломация.

На церемонията Чанев е с черен костюм. Дългата му прошарена коса е прибрана назад. Очите му се усмихват, въпреки че лицето му е покрито с маска заради коронавируса.

Румен Радев връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" на Руси Чанев на официална церемония в президентството.
Румен Радев връчи орден "Св. Св. Кирил и Методий" на Руси Чанев на официална церемония в президентството.

Руси Чанев казва, че се смущава да дава интервюта и винаги ги е избягвал, защото публичността на актьора е напълно достатъчна и не се нуждае от повече. "Да ти задават въпроси и да си изливаш душата на групова изповед като на комунистическо партийно събрание е вече ексхибиционистично действие за всеобщо удоволствие", обяснява Чанев във свое писмо до "Площад Славейков" по случай 75-ия си рожден ден.

На 18 септември 2020 г. Руси Чанев навърши 75 години. Започва да се снима в киното, когато е на 20 г. През 1967 г. завършва ВИТИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на проф. Боян Дановски.

Има над 100 роли в театъра. Самият той казва, че колегите, без които нямаше да е това, което е, са съставите на Бургаския театър през 60-те години, на театър "София" през 70-те години, в частност актьорите Ицхак Финци, Наум Шопов и сценографът Младен Младенов.

Руси Чанев е отборен играч, но казва, че колективните действия от казармен тип за най-невъзможножните и това е нещото, което намира за най-трудно в човешките действия. За него актьорът е изпълнител и не би трябвало да зависи от характера си. Той самият не е само актьор. Съсценарист е на филмите на режисьора Георги Дюлгеров "Мера според мера" и "Авантаж", както и на "Хъшове" на Александър Морфов. Обича да работи с текста не само в киното, но и в театъра. Казва, че в него е закодирана почти цялата театрална игра.

Има и други мащабни текстови проекти, върху които работи. В средата на миналата година Руси Чанев внася в Министерство на културата своята адаптация на романа на Иван Вазов "Под игото". Той я прави на базата на на едноименната пиеса, написана от самия Вазов. Съкращава сюжета и заменя трудните и непознати думи за съвременните деца, така че да може разбрана от българчета на възраст между 9 и 15 години, които живеят в чужбина.

Руси Чанев има много превъплъщения, но така и няма да разберем и кои са неоценените му роли според него. Тъй като на този въпрос на kultura.bg той отговаря "ясно и скормно", както иска да звучат неговите интервюта. Само с думите "не се оплаквам".

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG