Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задължително". Ресторантите отварят на 1 март без значение нивата на заболеваемост


Бойко Борисов и Костадин Ангелов по време на посещение в болницата в Исперих
Бойко Борисов и Костадин Ангелов по време на посещение в болницата в Исперих

Ресторантите задължително ще отворят на 1 март, каквито и да са данните за разпространението на коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Многопрофилната болница за активно лечение в Исперих.

"На 1 март задължително отваряш ресторантите", каза Борисов на здравния министър Костадин Ангелов, който го придружаваше в Исперих.

"Повече по тази тема няма да се говори. И 2 и 3 000 да са (новозаразените) – отваряме. Дотогава трябва да е минала вълната, да са минали 2-3 седмици", каза още премиерът.

Борисов заръча на здравния министър да напише заповед за отварянето на ресторантите от 1 март, за да може собствениците да се подготвят. От изявлението не става ясно дали и другите заведения като барове и нощни заведения също ще бъдат отворени.

Заведенията са затворени от 28 ноември, като ресторантите могат работят само предлагайки храна за вкъщи. Въпреки протестите на ресторантьорите не беше разрешено те да отворят заедно с моловете, фитнесите и училищата на 1 февруари.

"Тези хора тук са гладни"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Още от понеделник се позволява на учениците от всички класове по малките населени места да се върнат в училище, съобщи още премиерът. Няколко часа по-късно здравното министерство публикува заповед, с която официално позволи провеждането на присъствени учебни занятия за всички ученици от пети до дванадесети клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Тя влиза в сила още утре - 15 февруари.

Той гарантира, че до 28 февруари ще бъдат изплатени всички пари "за работата на първа линия и увеличението на заплатите" за медицинските лица в страната.

Според Борисов на хората им липсват заведенията, но трябва "да издържим" още 2 седмици преди те да отворят. Здравният министър увери премиера, че болниците са подготвени за ново увеличение на случаите.

"Преди болниците бяха пълни на 70%. Днес нивата ни са много добри – 26-и сме в Европа по заболеваемост, но това се дължи и на вас, докторите, сестрите, лаборантите, на РЗИ, на всички, които работят“, каза Борисов пред екипа на болницата в Исперих.

България е докладвала за увеличение на случаите през изминалите 14 дни по данни на Европейския център за превенция на болести и контрол. На 11 февруари е публикуван сборният доклад за епидемичната обстановка в Европа през 4-тата и 5-тата седмица на 2021 г. Той се издава на всеки 2 седмици.

Докато на континента като цяло има спад на броя на новозаразените с COVID-19, в осем от общо 29 държави се наблюдава покачване на заболеваемостта. Това означава нивата да са най-малко 60 нови случая на всеки 100 000 души. Освен България в този списък влизат и Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Люксембург и Словакия.

В 27 европейски страни има увеличение на броя на хоспитализираните болни с коронавирус, сред които е и България. В болница на 14 февруари са общо 3375 души, като в интензивни отделения са 302 пациенти. България също така е съобщила за увеличение в броя на позитивните тестове в сравнение с предишната седмица.

В страната не се наблюдава увеличение на нивата на смъртност в сравнение с предишните седмици, сочат данните от Европейския център.

Новите случаи на зараза с коронавируса за последното денонощие са 506 при направени 6537 теста, показват данните от Единния информационен портал. Починали за последното денонощие са 14 души. Излекувани са 389 души. Активните случаи към 14 февруари са 23 315.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG