Връзки за достъпност

Извънредни новини

Левите националисти спечелиха изборите в Косово


Лидерът на партия "Самоопределение" Албин Курти се снима със свои симпатизанти след обявяването на предварителните резултати от изборите в Косово, 14 февруари 2021 г.
Лидерът на партия "Самоопределение" Албин Курти се снима със свои симпатизанти след обявяването на предварителните резултати от изборите в Косово, 14 февруари 2021 г.

Лявата националистическа партия "Самоопределение" спечели изборите в Косово, но още не е ясно дали ще успее да състави правителство, предадоха информационните агенции.

По последни данни формацията получава 48% от гласовете. Откакто Косово е независима държава, нито една партия не е успявала да получи толкова голяма подкрепа.

Предварителните резултати сочат, че "Самоопределение" е следвана от Демократическата партия на Косово с 18%, управляващата в момента Демократическа лига за Косово с 13% и Алианса за бъдеще на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай с около 7%.

Партията победител беше подкрепена след обещанията си да се бори с корупцията и да не допусне компромис в диалога със Сърбия, която загуби Косово през 1999 г. и все още не признава независимостта на страната, обявена през 2008 г.

Лидерът на "Самоопределение" (Vetevendosje) Албин Курти миналата година заемаше премиерския пост в страната. Свалянето му върна обратно във властта стария и отхвърлен с избори елит на бивши бойци в конфликта със Сърбия.

За да състави кабинет оттук нататък, Курти ще има нужда от 61 гласа в 120-местния парламент на страната, с каквито той засега не разполага. Ще чакаме да завърши преброяването и на последния глас, каза Курти в неделя вечерта. Той добави, че не би съставял правителство с партии, които трябва "да отидат в опозиция, за да се реформират".

Приоритет на бъдещото правителство ще бъдат правосъдието и отварянето на нови работни места, каза още Курти. Едно от най-силните послания на предизборната му кампания беше твърдението, че жителите на Косово поставят чак на седмо място задачата за диалог със Сърбия и затова партията му ще се посвети на решаване на вътрешнополитически въпроси.

Косово е най-младата държава в Европа не само заради датата на възникването си, но и заради състава на населението. Над 1.79 млн. души имаха право на глас в неделя. Това е със 143 хил. повече избиратели, отколкото бяха регистрирани през октомври 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG