Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Шахтата не е наша”. Ден след смъртта на дете институциите не могат да изяснят чия е вината


Мястото на трагичния инцидент, при който в неделя загина 16-годишно момче.
Мястото на трагичния инцидент, при който в неделя загина 16-годишно момче.

Ден след трагичния инцидент в София, при който 16-годишно дете загина от токов удар, институциите не могат да посочат чия е отговорността.

В неделя в района на столичната болница "Св. Иван Рислки" момчето е чакало на червен светофар, за да пресече. Младежът е стъпил на улична шахта, намираща се на тротоара на булевард “Иван Гешов”. Точно там е бил покосен от токов удар.

Въпреки бързата реакция на Спешна помощ, дошла за три минути, малко по-късно момчето умира във Военномедицинска академия.

Причината за токовия удар е оголен кабел, от който протича ток по металната рамка на шахтата.

Почти 24 часа по-късно няма яснота кой е трябвало да упражни контрол върху съоръжението, намиращо се на булеварда. Общинските власти твърдят, че отговорността е на електроразпределителното дружество, а то от своя страна отрича да е “собственик на шахтата”. Впоследствие стана ясно, че ден след трагичния инцидент никой не знае нито кой стопанисва шахтата, нито какво захранват кабелите в нея.

Извършените проверки до момента сочат, че кабелът е захранвал павилион, намиращ се на територията на болница “Св. Иван Рилски”. Основната версия е, че павилионът за ядки се е захранвал неправомерно с електричество.

Мястото се намира натериторията на община “Триадица”. Районният кмет Димитър Божилов каза пред Свободна Европа, че е изискал записите от уличните камери. Целта е да се провери дали в дните преди инцидента е имало намеса по електрическата мрежа в района на шахтата.

Кой е работил в шахтата?

Очевидци твърдят, че в седмицата преди 16-годишното дете да загуби живота си, група мъже са работили в района на шахтата. Информацията засега не е потвърдена. Божилов отказа да я коментира с аргумента, че “каквото се е случило, ще се види от записите на камерите”.

В същото време министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пък назначи комисия от експерти, която да извърши оглед на мястото. Заради информацията, че шахтата обслужва университетската болница “Св. Иван Рилски“, комисията трябваше да установи дали това е вярно. Здравният министър изпрати писмо и до директора на болницата д-р Антон Петков, с което изиска, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.

Няколко часа по късно от болница “Св. Иван Рилски” изпратиха доклада си и до медиите. В него ръководството на болницата твърди, че комплексът се захрава с електричество от други съоръжения, които са на територията на болницата.

“УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“, се казва в документа.

"Шахтата не е наша"

Междувременно от електроразпределителното дружество - ЧЕЗ казаха пред Свободна Европа, че кабелът, предизвикал инцидента “се намира извън границите” на тяхната собственост.

Според чл. 89 от Закона за енергетиката електроразпределителното дружество поддържа мрежата и обектите и съоръженията към нея в съответствие с техническите изисквания.

От ЧЕЗ твърдят, че нямат отношение към шахтата. “Шахтата не е собственост на ЧЕЗ”, заявиха официално от компанията.

По-късно през деня от ЧЕЗ заявиха, че са извършили проверка. Според дружеството тя сочи, че в шахтата няма дори кабели на електроразпределителя.

От ЧЕЗ допълват, че през 2011 г. при тях е постъпило искане за присъединяване към електропенсоната мрежа на павилион, който е със статут на преместваем обект. “Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът”, твърдят от ЧЕЗ.

Тази точка, според тяхната проверка, се намира от другата страна на булеварда. “Мрежата с ниско напрежение на компанията преминава от другата страна на бул. Академик Иван Естатиев Гешов”, гласи констатацията на разпределителя.

“Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения”, казват от ЧЕЗ.

Откога е шахтата?

Освен, че не е ясно какви кабели има в шахтата, все още е неясно кога и как се е появила шахтата на бул. “Иван Гешов”. От община Триадица нямат подобна информация. По закон ремонт на големите пътни съоръжения в града – булеварди и улици от I клас, се прави от Софийската община, а не от районните кмества. Те отговарят за кварталните улици.

Практиката, обяснена от експерти, е че след изграждането на шахта от страна на общината, местните власти сключват договор с електроразпределителното дружество, което поема поддръжката. “Причината е, че ЧЕЗ не могат да строят на общинска собственост, а пък инженерите на общината не могат да поддържат мрежата на ЧЕЗ”, обясниха неофициално представителите на местната власт в София.

От ЧЕЗ не дадоха допълнителна информация на въпроса имат ли подобен договор и откога е той. От Столичната община в момента извършват проверка кога е приведена в експлоатация шахтата и има ли договор с електроразпределителното дружество. Една от версиите е, че шахтата се е появила през 2018 г. с направата на новия тротоар.

По неофициална информация павилионът на територията на болница "Св. Иван Рилски" съществува от 2016 година, откогато е и договорът между собственика му и лечебното заведение.

Откъде и как се е захранвал с електричество до този момент – януари 2021 г., не е ясно. “Текат проверки, няма как да кажем предварително”, каза районният кмет Божилов. По думите му обаче пътят на кабела – от шахтата, през близки дървета, недвусмислено води до обекта на територията на болницата.

Междувременно от Софийската градска прокуратура (СГП) съобщиха, че са образували разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. Този текст от Наказателния кодекс (НК) предвижда от една до шест години затвор. От съобщението става ясно още, че предстои назначаването на съдебномедицинска и техническа експертизи, както и изискването на документи от Столичната община, Община "Триадица", ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ "Св. Иван Рилски“ и "търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието“.

XS
SM
MD
LG