Връзки за достъпност

Извънредни новини

Под карантина в хотел. Как някои държави се опитват да спрат новите мутации на COVID-19


Няколко държави въведоха специални хотели, в които пристигащите да останат под карантина. В повечето случаи това се оказва доста скъпо задължение.

Великобритания

Великобритания от седмици е под натиска на нов вариант на коронавируса, а правителството отчаяно се опитва да спре разпространението на другите варианти на COVID-19 в страната. В понеделник влязоха в сила много по-стриктни ограничения за хора, пристигащи от 33 държави. От каквато и националност да са, те трябва да се подложат на 10-дневна карантина в хотел и то за тяхна сметка.

Страната е изготвила "червен списък" на опасните държави, в който има само една европейска страна - Португалия. Останалите се намират в Южна Америка, Африка и Близкия изток. Хората, които пристигат от тези места, трябва да си запазят стая в един от избраните от правителството хотели и да платят 1750 паунда за 10-дневен престой. В тази цена са включени два теста за COVID-19 и транспорт от и до летището.

По време на престоя си в хотела хората нямат право да напускат стаите си. Храната и поръчките им се доставят пред вратата. Нарушаването на правилата на карантината може да доведе до глоба от 10 000 паунда, а всеки, който излъже от коя държава пристига, е заплашен със затвор до 10 години.

Обединеното кралство далеч не е първата страна, която въвежда хотелската карантина от началото на пандемията с коронавирус.

Австралия

Още от 27 март 2020 г. всички пристигащи в Австралия са длъжни да се карантинират за най-малко 14 дни в хотели. Единствено изключение се прави за пристигащите от Нова Зеландия.

Всички пристигащи прекарват 2 седмици в 4 или 5-звезден хотел, като нямат право да избират. Те плащат сами цената на престоя, която за един човек е около 3000 долара, а едно четиричленно семейство плаща около 5000 долара. Длъжни са да изплатят сумата не по-късно от 30 дни след приключване на карантината им.

Гостите нямат право да напускат хотелите, а персоналът на хотела доставя храна, пране и почистващи продукти пред вратата. Длъжни са да си направят по един тест за коронавирус в началото и в края на престоя си.

Австралия е една от държавите с най-стриктни правила за локдаун, който продължи над 5 месеца в някои щати.

Нова Зеландия

Седмица след като Канбера въведе тази мярка, Нова Зеландия последва примера ѝ. Островната държава успява да поддържа рекордно малък брой случаи на COVID-19. Общият брой на заразените е само 2264 от началото на пандемията. Към 15 февруари в страната има само 47 активни случая. 25 души са починали от вируса.

От 4 април 2020 г. всички пристигащи подлежат на 14-дневна задължителна карантина в хотел, определен от правителството. Те трябва да стоят през цялото време в стаята си и да носят маска ако им се наложи да отворят вратата.

Цените на престоя са подобни на тези в Австралия, като всеки възрастен плаща около 3000 долара за престоя си. В Нова Зеландия армията следи да не се нарушават правилата на карантиниране в хотелите. Полицията патрулира около хотелите, а тези, които нарушат мерките, плащат голяма глоба.

Канада

От 22 февруари Канада също въвежда задължително карантиниране в хотел за всички пристигащи по въздух с дълъг списък на изключения, които все още се изясняват. Пътниците ще трябва да запазят стая в определен от правителството хотел, където да прекарат най-малко три дни. Те трябва да платят минимум 2000 долара за престоя си, което включва транспорт от летището, хотелската стая, храна, почистване и охрана.

При пристигането си на летището те се подлагат на задължителен PCR тест, а при негативен резултат от него имат право да напуснат хотела и да продължат 2-седмичната си карантина вкъщи. В края на този период те трябва да бъдат тествани повторно.

Докато все повече държави въвеждат подобни рестриктивни мерки, все още няма научни данни, които да доказват ефективността им. Едно от най-големите огнища на разпространение на коронавируса през 2020 г. в Мелбърн, се оказа именно един от хотелите за карантиниране на пътници. Част от охраната и персонала на хотела се заразяват, докато са на работа, въпреки че не са в директен контакт с гостите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG