Връзки за достъпност

Извънредни новини

След доставките от Русия: Унгария получи ваксини и от Китай


Разтоварването на китайските ваксини на летището в Будапеща.

Унгария е първата държава от Европейския съюз, която започва да използва ваксина срещу коронавируса, произведена в Китай, предаде БТА. Самолет с 550 000 дози от ваксината, произведена от държавната китайска компания "Синофарм", се приземи в Будапеща с полет от Пекин.

Това е е достатъчно за ваксиниране на 275 000 души с препарата, който се прилага на две дози, обяви на пресконференция представител на Националния център по обществено здравеопазване.

През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на "Синофарм". Будапеща търсеше начини да купи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки. Според унгарското правителство забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.

Ваксината на "Синофарм", за която разработчикът й казва, че има близо 80 на сто ефективност, вече се използва в Сърбия. Унгария договори също купуването на 2 милиона дози от руската ваксина "Спутник V". Миналата седмица тя започна да се използва в Будапеща.

Русия и Китай не са подали документи в Европейската агенция по лекарствата за разрешение за употреба на техните ваксини на територията на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG