Връзки за достъпност

Извънредни новини

12 години между съдебните инстанции. Бивш кмет осъди прокуратурата за 100 000 лева


Бивш кмет, обвинен в три престъпления по служба, в продължение на близо 12 години се лута между различни съдилища, докато най-накрая прокуратурата не прекратява делото срещу него. След още 7 години той осъжда на две инстанции държавното обвинение да му заплати обезщетение от 100 000 лева за претърпените неимуществени вреди и 2300 лева разноски по делото.

Това е историята на бившя кмет на югозападния град Белово Веселин Найденов. В края на януари Пловдивският апелативен съд частично уважава внесения от него иск срещу прокуратурата за половин милион лева, пише „Сега“. На първа инстанция в полза на Найденов се произнася и Окръжният съд в Хасково. Сега двете страни могат да атакуват решението пред Върховния касационен съд (ВКС).

Прокуратурата изправя бившя кмет пред съда още през 2002 г. Следват няколко обрата, които се изразяват в осъдителни и оправдателни присъди на различни инстанции, както и в нееднократно връщане на делото обратно на разследващите за отстраняване на процесуални нарушения.

Първоначално процесът срещу Найденов тръгва в Пазарджик, където обаче всички наказателни съдии си правят отвод. ВКС праща казуса в Пловдив, откъдето обвинителният акт е върнат на прокуратурата. След това делото се озовава в Благоевград, където следва ново прекратяване и връщане на обратно на държавното обвинение. Така се стига и до края на 2013 г., когато прокуратурата решава окончателно да прекрати делото срещу бившия кмет.

В исковата си молба, цитирана от „Сега“, Веселин Найденов твърди, че е претърпял множество неимуществени вреди – от безпокойство, страх от неоснователно осъждане и накърняване на името, авторитета и достойнството му до депресия, високо кръвно и загуба на съня.

Бившият кмет разказва и, че партньорите в бизнеса му с производство на лозов посадъчен материал се отдръпнали от него, но съдиите не намират доказателства в тази посока. Останалите му оплаквания обаче се приети за достоверни, включително и чрез назначена по делото експертиза, която потвърждава, че разследването срещу Найденов го е травмирало психически и той се нуждае от терапия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG