Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шарлатанин". Как известен скулптор беше обвинен в измама за милиони


Фрагмент от една от най-известните статуи на Йоан Болбореа в Букурещ - “Каруцата с клоуните”. Тя се състои от 16 фигури, изобразяващи герои от литературата.
Фрагмент от една от най-известните статуи на Йоан Болбореа в Букурещ - “Каруцата с клоуните”. Тя се състои от 16 фигури, изобразяващи герои от литературата.

Румънски скулптор е обвинен в измама в размер на 3.7 милиона евро, след като се установи, че единадесет от скулптурите му са направени от месинг, а не от бронз, съобщиха от местната полиция. Творбата е била финансирана от кметството в Букурещ.

Случаят предизвика бурни реакции в социалните мрежи, където бивша министърка на правосъдието нарече скулптора Йоан Болбореа “шарлатанин”, а други са несъгласни по въпроса за отпуснатите суми.

Поводът е голата статуя на император Траян с вълчица на ръце, която стана обект на множество подигравки след поставянето й през 2012 г. Вандали отчупват опашката на вълчицата през 2017 г. и скулптурата отива за реставрация. По време на работата си експертите установяват, че използваният материал е месинг, а не бронз.

Статуята на Траян с вълчица на ръце
Статуята на Траян с вълчица на ръце

“Месингът дава по-добра патина, а цените са същите. Понякога месингът е по-скъп от бронза”, каза Болбореа в своя защита. Той е на мнение, че това е отмъщение заради прекратяването на проекта за паметник, посветен на присъединяването на Трансилвания.

Болбореа, който е на 65 години, е правил много скулптури за община Букурещ и те са поставени на ключови места в столицата. Най-известната от тях е монументалната скулптурна група “Каруцата с клоуните”, състояща се от 16 фигури, изобразяващи герои от литературата.

На Балканите полемиките около нови скулптурни проекти не са рядкост. Такъв беше случаят с грандиозното преустройството на центъра на Скопие, където бяха поставени 136 статуи. Проектът струваше близо 700 мил. долара, а след разследване се установи, че някои от изпълнителите са близки до политическите кръгове.

В България статуята на цар Самуил беше силно критикувана заради необичайното решение очите на фигурата да светят нощем. През 2018 г. очите на статуята угаснаха, а авторът каза, че ще са нужни 3000 лева за подмяна на диодите и инженерната работа. Столичната община отказа да поддържа диодите, тъй като това не е било предвидено в проекта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG