Връзки за достъпност

Извънредни новини

Еврокомисията започна процедура срещу България заради неефективната борба с расизма


Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България заради неефективната борба с расизма и ксенофобията. Институцията съобщи, че е изпратила официално уведомително писмо на България, което е първа стъпка от процедурата за нарушение.

Според Европейската комисия България не е въвела пълно и точно в националното си законодателство европейските правила за борба с расизма и ксенофобията. Тези правила изискват за тежките прояви на расизъм и ксенофобия да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания.

В прессъобщението на Европейската комисия се посочва, че българските закони не разглеждат расистките и ксенофобски мотиви за извършването на престъпление като утежняващо обстоятелство и така държавата не гарантира, че престъпленията от омраза са ефективно преследвани.

Освен това България не е въвела правилно в националното си законодателство правилата за криминализиране на някои форми на реч на омразата, които подбуждат към насилие, включително откритото оправдание, отричане или банализиране на международни престъпления и на Холокоста

Освен България, още четири държави са получили уведомителни писма за несъответствия на законите им с европейските правила за борба с расизма и ксенофобията – Белгия, Финландия, Полша и Швеция.

Държавите имат два месеца да отговорят на писмата на Комисията. В противен случай тя може да изпрати мотивирано становище. Следващият етап е държавата да бъде дадена на Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Решението на Европейската комисия да започне процедура за нарушение срещу България стана публично дни след като Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по две дела, заведени заради антисемитски и дискриминиращи послания в книги и речи на лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Жалбите бяха подадени заради отказ на българския съд да осъди Сидеров за негови твърдения и изявления, направени още в самото начало на политическата му кариера.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG