Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън обеща 4 млрд. долара за ваксини за по-бедните страни


Американският президент Джо Байдън обеща Съединените щати да отпуснат 4 млрд. долара за програмата за разпределяне на ваксини срещу COVID-19 COVAX, съобщи БТА.

Първият транш от 2 млрд. долара ще бъде отпуснат "много бързо", посочи високопоставен американски служител. Вторият транш от още 2 млрд. долара ще бъде превеждан постепенно в продължение на две години, през 2021 г. и 2022 г.

Програмата COVAX предвижда да осигури тази година ваксини срещу COVID -19 за 20 процента от населението на близо 200 държави и отвъдморски територии, участници в нея, но разчита най-вече на такива механизми на финансиране, позволяващи на 92 страни с ниски и средни доходи да получат достъп до ценните ваксини.

"САЩ са ентусиазирани от идеята да дадат първия си принос за COVAX", заяви американският служител.

"Смятаме, че е от съществено значение да изиграем нашата роля с цел да победим пандемията в глобален мащаб", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG