Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Взели са и шкурката”. Заводът от “Осемте джуджета” е разграбен


Адвокат Грета Ганева публикува в социалните мрежи снимки от предприятието
Адвокат Грета Ганева публикува в социалните мрежи снимки от предприятието

Заводът “Изамет”, който стана популярен от материала на Антикорупционния фонд (АКФ) “Осемте джуджета”, е разграбен, съобщи за Свободна Европа адвокатът на бизнесмена Илия Златанов Грета Ганева. “Изнесени са машини, съоръжения. Взели са и шкурката”, каза Ганева.

Историята на Илия Златанов беше разказана в поредица на АКФ. В нея той разкрива схема за изземване на бизнеси с участието високопоставени бивши и настоящи представители на прокуратурата. Според Златанов заводът “Изамет” е бил окупиран.

Не е ясно кой е изнесъл техниката от предприятието. Според адвокат Грета Ганева то е било охранявано от фирма “Делта Гард”.

“Те бяха принудени да остъпят, защото ние отправихме многократни искания към тях”, каза Ганева за Свободна Европа.

“Те ни отговориха, че имат договор с нас и не могат. Ние твърдим, че нямат. Подадохме иск в съда, с който да бъде установено, че “Делта Гард” неправомерно охраняват завода и че собственикът не може да реализира правата си. В резултат на това те очевидно са стигнали до извода, че ако има съдебно решение, ще загубят лиценза си”, каза Ганева.

В началото на седмицата Илия Златанов съобщи, че е обявен за издирване по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив.

Както Свободна Европа писа, нито той, нито адвокатите му са търсени през последните месеци във връзка с разкритията му за схемата, описана от журналиста Николай Стайков в четирите епизода на „Осемте джуджета“.

Софийската градска прокуратура (СГП), която води проверката по случая, мълчаливо отказва да отговаря и на отправените въпроси за хода на работата по нея.

* Свободна Европа изпрати въпроси до фирма “Делта Гард” и получи отговори три дни след публикацията. "Г-н Илия Златанов винаги е търсил контакт с г-н Димитър Спасов и е изразявал готовност да работи с фирма "ДЕЛТА ГАРД" ООД", пише в отговора на фирмата.

От "Делта Гард" казаха, че са имали "законно сключен договор за охрана № О 148/19 от 29.10.2019 г. с дружеството "Изамет 1991" ООД за обект: "Фабрика за производство на асансьори", находящ се в гр. София". Този договор е бил прекратен на 12 декември миналага година "поради системно неплащане и многократни покани за доброволно плащане".

От фирмата обясняват, че според договора в такива случаи имат право да го прекратят автоматично, "без предизвестие и без да предаваме обекта на никого, а само да си свалим фирмените обоначения и да напуснем обекта".

В отговорите си от "Делта Гард" казват, че не знаят коя охранителна фирма "е заварила на място адв. Ганева, но от медиите разбрахме, че са дошли 20 човека, предвождани от адв. Ганева и са изхвърлили един възрастен човек, който е бил там".

От "Делта Гард" пишат още, че "техниката и оборудването беше изнесено от г-н Илия Златанов, докато ние бяхме на обекта, тъй като е имал задължения към неизвестни за нас лица, които са го притискали. Освен техниката, г-н Илия Златанов изнесе и голям брой мотори за асансьори и машини, които на по-късен етап се установи, че са закупени от неговия син и партньор - г-н Явор Златанов".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG