Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Наблюдавате лично и пускате зелени коридори”. Премиерът разпореди ваксиниране на всички желаещи


Оперативно заседание на НОЩ и щаба за ваксинация при премиера Бойко Борисов
Оперативно заседание на НОЩ и щаба за ваксинация при премиера Бойко Борисов

Едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с представители на Националния оперативен щаб (НОЩ), ваксинационния щаб и здравния министър, казаха от пресслужбата на кабинета.

"Отивате по регионите в страната, за да наблюдавате процеса лично и пускате зелени коридори за желаещи да се ваксинират. Така процентът ваксинирани ще се повиши много, ще имаме още по-голям щит срещу пандемията и няма да се налага допълнително затваряне или рестрикции, каквито има в другите държави", каза премиерът.

Към 18 февруари 25 441 души са ваксинирани с втора ваксина, а общо ваксинираните с първа доза са 90 514.

Опашки от желаещи да се ваксинират се извиха в София и Пловдив в първия ден, в който властите си поставиха за цел да имунизират 10 хил. души, съобщава Медиапул. Причината е, че на място са извикани всички, пожелали да си запишат час. До тази ситуация се стигна след като в предишните дни голяма част от заявилите желание да се ваксинират не се явяваха по график.

Спад на смъртността в страната е отчел главният здравен държавен инспектор и член на НОЩ доц. Ангел Кунчев .

"Това показва, че опасенията, че британският вариант на вируса ще бъде по-тежък, засега не се оправдават", каза Кунчев. По думите му "може да очакваме при циркулацията на този нов вариант да продължи леко повишаване на заболеваемостта, но ако е с този темп, не представлява опасност за здравната система".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG