Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън призова съюзниците си да пазят свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията


U.S. -- U.S. President Joe Biden delivers remarks as he takes part in a Munich Security Conference virtual event from the East Room at the White House in Washington, February 19, 2021

Президентът на САЩ Джо Байдън призова съюзниците си да защитават свободата и обвини Русия в подкопаване на демокрацията. Той направи това в реч пред световните лидери, участващи в годишната Мюнхенска конференция по сигурността. Трансатлантическите съюзи отново са приоритет за САЩ, каза Байдън в петък и повтори твърдението си, че Америка се завръща на световната сцена.

Според държавния глава на САЩ светът се намира в повратен момент на битката между демократичните ценности и автокрацията. Жизнено важно е да се устои на заплахите, идващи от Русия и Китай, каза Байдън и посочи, че двете страни подкопават демокрацията и се стремят към отслабване на НАТО.

Много страни по света в момента са въвлечени в дебат за това дали автокрацията не е по-добрият модел за следване в един свят на революционна технологична промяна и смъртоносна пандемия, каза Байдън. Според него само демокрацията е в състояние да се противопостави на днешните предизвикателства.

Той призова световните лидери да се борят срещу икономическите злоупотреби на Китай, срещу атаките, които Русия предприема срещу "нашите демокрации" и срещу дестабилизиращата дейност на Иран в Близкия Изток.

За първи път тази година Мюнхенската конференция по сигурността се провежда онлайн. Причината е коронавирусната пандемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG