Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови болници започват ваксиниране с АстраЗенека. Къде и от колко часа можете да се имунизирате


Процентът на положителните проби сред тестовете за COVID_19 в България отбеляза лек спад спрямо предишните дни, става ясно от данните на Единния информационен портал. През изтеклото денонощие те са 9,6%. Общият брой на новозаразените е 548 души.

Междувременно в кампанията за ваксиниране срещу коронавируса се включиха и нови болници, като повечето от тях работят през почивните дни и приемат всички желаещи да им бъде поставена ваксина.

През последното денонощие са поставени 4 088 дози ваксина срещу COVID-19, с което общият брой на дозите става 108 356.

Новините за темповете на ваксиниране идват дни след като здравният министър призна, че процесът върви бавно, а премиерът призова всички желаещи да се явят пред разкритите пунктове.

След масовата ваксинация от края на седмицата в неделя още няколко лечебни заведения съобщиха, че се включват в кампанията. Към досегашните места за ваксиниране в София се включват още ИСУЛ, УМБАЛ "Света Анна", УМБАЛ "Св. Иван Рилски", "Софиямед" и общинските Първа, Втора и Пета градски болници. Там са разкрити кабинети за извършване на ваксинация от 10 часа в неделя. Гражданите трябва да носят лична карта, а прегледът се извършва на място. Ваксините са на АстраЗенека.

Извън столицата ваксинирането ще се извършва вече и в 2 кабинета на РЗИ Пловдив, както и пловдивската болница “Медлайн”. Пунктове за ваксинация са открити още в болницата в Асеновград.

В Хасково ваксините ще бъдат поставяни и в сградата на РЗИ, в МБАЛ "Хасково" и в болница "Хигия". В Шумен новото място е в сградата на ДКЦ 1, която се добавя към имунизационния кабинет на ул. “Цар Калоян” № 1.

В Плевенска област изискват предварително записване на желаещите ваксина, а на разположение на хората са имунизационните кабинети в УМБАЛ " Георги Странски", УМБАЛ "Св. Марина", МБАЛ "Св. Панталеймон", МБАЛ "Левски", МБАЛ "Белене", МБАЛ "Кнежа", МБАЛ "Гулянци" и в ДКЦ Червен бряг.

Във Враца ваксините ще се поставят в сградата на РЗИ, в Диагностично-консултативния център в сградата на областната болница и в медицински център "Евромед".

В неделя започва масовото ваксиниране и в област Перник, съобщи областният управител Емил Костадинов. Имунизациите ще започнат в имунизационния кабинет в РЗИ и в ДКЦ 1. От понеделник желаещите ще могат да се ваксинират и в имунизационния кабинет в МБАЛ "Рахила Ангелова”.

Пунктове за ваксиниране ще бъдат открити още в болниците в Карнобат и Поморие, както и в медицински центрове в Айтос, Слънчев бряг и Царево.

Към 21 февруари активните случаи на коронавирус в страната са общо 26 462. Битката за живота си изгубиха 18 души, оздравелите са 160.

Данните показват ръст в броя на тежките случаи и на хората, които се нуждаят от болнично лечение. В момента хоспитализираните са 3 846, а интензивни грижи се полагат за 316 пациенти с COVID-19.

Най-много нови случаи са регистрирани в София -196. Столицата е следвана от Пловдив с 43 случая, Варна - с 33 и Бургас - с 29.

"Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан", каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН. Тя добави, че всички мутации на Covid-19 ще дойдат в България. Ваксините с РНК могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса, каза още тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG