Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия одобри трета своя ваксина срещу COVID-19


Руският министър-председател Михаил Мишустин. Снимката е архивна.
Руският министър-председател Михаил Мишустин. Снимката е архивна.

Русия одобри трета ваксина, създадена в страната, която предпазва от COVID-19, съобщи Интефакс. Нейното име е CoviVac. Тя е допусната за производство преди да са довършени широко мащабните клинични тестове.

Русия е единствената страна, която вече разполага с три собствени ваксини, каза в събота вечерта министър-председателят Михаил Мишустин.

Първите 120 000 дози от CoviVac са произведени от държавния научен център "Чумаков", който е и създателят на ваксината. Те ще достигнат до хората в началото на март. Очаква се, че до края на 2021 г. Русия ще е произвела 20 милиона дози CoviVac.

Учените от центъра "Чумаков" твърдят, че ваксината им има над 90% ефективност. Последната трета фаза от клиничните изпитания обаче ще започне едва през април.

През август 2020 г. Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19, наречена Sputnik V. Това предизвика съмнения в безопасността й, тъй като одобрението беше дадено преди да са завършили обичйните за такива случаи тестове.

В началото на февруари обаче авторитетното медицинско издание The Lancet публикува резултатите от последната фаза на клиничните тестове и показа, че Sputnik V има ефективност от 91,6% - толкова, колкото и водещите западни ваксини, разработени към момента.

Оттогава първата руска ваксина вече е одобрена за използване в 30 държави.

Втората руска ваксина е EpiVacCorona, която беше регистрирана в страната през октомври. Тя ще се поставя от март 2021 г.

Макар и да се превърна в първата страна в света със собствена ваксина, Русия до този момент е успяла да постави само 2,2 млн. дози, което означава, че ваксинираните в страната са около 1,5%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG