Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е безценно". Росен Барчовски и животът, посветен на баскетбола


Росен Барчовски
Росен Барчовски

След десетгодишно прекъсване България отново се класира за финалите на Европейското първенство по баскетбол за мъже. В събота с победата над домакините от Латвия с 66 на 65 точки отборът гарантира участието си на шампионата, който ще се проведе през септември. Въпреки сблъсъка със смятаните за фаворити отбори на Гърция и Латвия, българският състав успя да постигне неочаквания успех.

Между класирането за Евробаскет 2021 и шампионата през 2011, а и този от 2005 г., има един общ фактор. Както сега, така и при предходните две участия на България във финалите на първенството селекционер на отбора е Росен Барчовски.

“Има две радости за един треньор. Първата е когато го хвърлят след мач. Втората беше, когато влязох в съблекалнята след пресконференцията – станаха прави и започнаха да ръкопляскат. Това не струва пари. Това е безценно”, каза минути след края на двубоя Барчовски.

Връзката между Барчовски и баскетбола е заложена още от раждането му. Неговата майка е приемана за най-добрата баскетболистка на България за всички времена Ваня Войнова. Баща му е един от най-добрите баскетболисти от 50-те и 60-те години Цвятко Барчовски, който впоследствие е и от най-добрите треньори в България, а близо 8 години е начело на Комитета за физическо възпитание и спорт след 1989 г.

Като дете Барчовски не проявява интерес към баскетбола и се захваща с фехтовка.

Противно на очакванията в най-ранна детска възраст Росен Барчовски не проявява огромен интерес към баскетбола. Първият спорт, с който се захваща, е фехтовка. След една от тренировките се прибира вкъщи с получена рапира и заявява, че желанието му е да тренира именно този спорт.

“Баща ми отговори: “Да, традиционен наш спорт на семейството“, спомня си Барчовски в интервю за “Код спорт“.

Впоследствие той опитва и хокей на лед, а с баскетбола се захваща едва в четвърти клас.

Както може да се очаква успехите в този спорт сякаш са предопределени. В състезателната си кариера Барчовски седем пъти става шампион на България, а девет пъти печели купата на страната. Дълги години е и част от националния отбор.

След приключването на състезателната кариера започва работа като треньор. Първоначално води отбори в Португалия, след което се прибира в България и няколко години по-късно печели титлата и купата с отбора на Славия. Купата печели по-късно и с отбора на ЦСКА.

От няколко години той е посветен на работата в отбора на “Рилски спортист“ в Самоков.

През 2016 г. с него начело тимът постига най-големият успех в историята си при това в десетилетието на доминация на “Лукойл Академик“ и “Левски“ – завоюването на купата на страната. Тогава Барчовски е силно мотивиран от реплика на баща си.

“Ще спечелите купата, ама на куково лято“, казва Цвятко на сина си преди финалната среща.

За рецептата си за успех тогава той споделя, че тя е плод, както при всеки спорт, на много труд.

“Основната причина да спечелим купата е колективът. Когато някой се труди и много иска да постигне нещо, съдбата е благосклонна”, казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG