Връзки за достъпност

Извънредни новини

Агент от службите на Башар Асад е осъден за престъпления срещу човечеството


Подсъдимият Еяд ал Гариб крие лицето си с папка по време на процеса срещу него в Германия
Подсъдимият Еяд ал Гариб крие лицето си с папка по време на процеса срещу него в Германия

Бивш служител на сирийските тайни служби беше признат за виновен по обвинения за съучастие в престъпления срещу човечеството, съобщиха световните агенции. Германският съд го осъди на 4 и половина години затвор заради ролята му в арестуването и транспортирането на протестиращи срещу режима на сирийския президент Башар Асад до център за задържане, където те са измъчвани.

Процесът срещу 44-годишния сириец Еяд ал Гариб е първият в света по обвинения срещу представител на властите в Сирия за насилие и произвол срещу сирийски граждани по време на демонстрациите срещу режима на Асад през 2011 г. Правозащитници се надяват решението да създаде прецедент и за други сходни случаи.

Еяд ал Гариб е признат за виновен от регионалния съд в Кобленц за съучастие в престъпления срещу човечеството заради действия, извършени през септември и октомври 2011 г. Тогава той е участвал в арестите на най-малко 30 демонстранти в град Дума и тяхното прехвърляне в център за задържане.

През 2012 г. Ал Гариб е напуснал Сирия, живял е в Турция и Гърция и през 2018 г. е пристигнал в Германия. Там той е разпознат от хора, които твърдят, че са негови жертви. Германската прокуратура използва принципа на универсалната юрисдикция, който позволява извършители на най-тежки престъпления да бъдат съдебно преследвани независимо от националността им и мястото, където престъпленията са били извършени.

Ал Гариб е първият от двама подсъдими, които се изправиха пред регионалния съд от последна инстанция в Кобленц, за да получат присъди. На втория подсъдим - 58-годишният Ануар Раслан, смятан за много по-високопоставена фигура в сирийските служби за сигурност, са повдигнати обвинения за убийството на 58 души и изтезания на 4000 задържани. Очаква се делото срещу него да продължи поне до края на октомври, съобщи БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG