Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Някой е копал. Не е пясък там". Експертизи отложиха делото за плажа в Росенец


Според адвоката на "Стрейтлайн" плажът не стига до сградата
Според адвоката на "Стрейтлайн" плажът не стига до сградата

Росенец от 1999 до днес
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Неизготвени експертизи отложиха делото за специализираната карта за плаж, която ще категоризира като такъв пясъчната ивица около т. нар. сараи в Росенец, съобщи БНР. Процесът е по жалба на фирма „Стрейтлайн“, представлявана от арх. Калин Тихолов. Един от мотивите е, че “теренът не е пясъчен, а е самозалесил се”.

Съдебни геодезическа и техническа експертизи са назначени по делото в Бургаския административен съд за плажа край резиденцията в Росенец, която се ползва от почетния председател на ДПС. Едната експертиза все още не е изготвена, а за другата се търси вещо лице геолог, след като от БАН са казали, че не разполагат с такъв.

През ноември Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри, както и вписване на ивицата край резиденцията на Доган като “крайбрежна плажна ивица” с трайно предназначение на територията като “защитена”.

Арх. Калин Тихолов е обжалвал решението за нанасяне на плажа на картата пред Административния съд в Бургас и пожелал то да бъде обявено за незаконно. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма “Стрейтлайн” е собственик на постройка на плажа.

"Това никога не е било плаж. Такива места, по 50 кв. метра, има хиляди по Черноморието, които в една година имат пясък по пет квадрата, а в друга - не. Защо не ги картират всички тези места? Защо в това се огледаха?", каза за Свободна Европа арх. Тихолов.

“Не е пясък там”, каза пред БНР адвокатът на “Стрейтлайн” Иван Цанев. Според него той се е появил “може би, след като са ходили да копаят някои”.

Броят на делата, които досега са образувани вследствие на събитията на „Росенец“ през миналото лято е четири. Докато те не приключат с влязло в сила съдебно решение, случаите с пътя, плажа и незаконната постройка на брега в бургаския парк ще останат висящи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG