Връзки за достъпност

Извънредни новини

Никола Саркози е осъден на три години затвор за корупция


Бившият френски президент Никола Саркози е осъден на три години затвор за корупция, съобщи Би Би Си. Ако присъдата бъде потвърдена от горната съдебна инстанция 66-годишният Саркози трябва да излежи една година ефективно, а две са условни.

Саркози беше признат за виновен в опит да подкупи магистрат, на когото е предложил престижна работа в Монако в замяна на информация за наказателно разследване на политическата му партия. Става дума за т.нар. "афера Бетанкур" - разследване дали Саркози е приел средства от наследницата на "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур за кандидатпрезидентската си кампания през 2007 г.

Саркози може да изкара една година у дома с електроненна гривна, вместо да отиде в затвора, се казва в решението на съда. Очаква се бившият президент да обжалва.

Саркози беше президент на Франция в периода 2007-2012 г. Той е вторият държавен глава на Петата република, осъден за корупция след Жак Ширак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG