Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вирус или политика? Защо България пропусна учение на НАТО в Черно море


Снимката е архивна
Снимката е архивна

Над 700 войници от няколко държави от НАТО провеждат в момента в Черно море учението „Посейдон 21“. То се организира от 2002 г. съвместно от военноморските сили на България и Румъния, а тази година домакин е румънското пристанище Констанца.

В първото за годината многонационално учение в региона участват и екипажи от съюзниците в НАТО САЩ, Турция, Гърция, Франция и Испания, а по-късно ще се включат и военноморските сили на Украйна.

Тази година обаче България е решила в последния момент да не изпраща свои участници. Причината е, че 11 от общо 96 военни, които е планирано да участват, са дали положителни проби за COVID-19, обясни за Свободна Европа Министерството на отбраната.

Отсъствието на България от учението на страните от НАТО идва на фона на острите позиции на Русия срещу „американските маневри“ в региона на Черно море.

Какво всъщност е станало

Плановете на учението предвиждат България да участва с корабите „Цибър“ и „Прибой“ в противоминното учение. Десет дни преди отплаването за Констанца, 15 февруари, екипажите на двата кораба са поставени под карантина, съобщи Министерството на отбраната в писмени отговори до Свободна Европа. Тогава са направени тестове на всичките 96 военни и всички резултати са негативни.

На 19 февруари екипажите отново са били тествани и отново всички са имали отрицателни резултати за COVID-19. На 22 февруари са направени трети тестове на всички. Ден по-късно излизат резултатите и 11 от войниците дават положителен резултат.

Тогава началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов решава България да не изпрати участници в учението "с цел гарантиране живота и здравето на личния състав". На 24 февруари, сряда, той информира колегата си в Румъния за ситуацията. На същата дата командирът на военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов информира и своя румънски колега ген. Михай Панаит. До началото на учението остават само два дни.

Свободна Европа потърси и военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, откъдето се координира учението. Оттам ни отговориха, че България е информирала ден по-рано, че заради пандемията от COVID-19 ще пропусне маневрите на втора противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

Новината за това, че България се е отказала да изпрати своите участници, беше съобщена първо от началника на военноморските сили на Румъния ген. Михай Панаит на церемонията по откриването на учението на 27 февруари, събота, в Констанца. Като причина той посочи коронавируса.

Най-големите руски информационни агенции разпространиха новината като една от най-важните в съботния ден под заглавие „България се отказа от участие в учение на НАТО в Черно море“. Руската новина е преведена и разпространена и у нас. Чак в неделя на обяд българското министерство на отбраната потвърждава тези публикации и обяснява, че причината е коронавирусът.

„Явно мерки не са взети“

Остава въпросът колко ефективна е била карантината на българските военни и как армията е изпаднала в ситуация да не изпълни предварително поет ангажимент към съюзниците от НАТО.

“Трябва да има екипажи, които могат да се рутират. Корабите са железни, но хората са живи. Явно мерки не са взети”, коментира пред Свободна Европа Велизар Шаламанов, бивши военен министър, днес представител на опозиционната коалиция „Демократична България".

Противоепидемичните мерки на съюзниците се оказват по-успешни. При откриването на учението, ген. Панаит използва повода с отсъствието на България, за да обясни пред журналистите:

„Наложих двуседмична карантина за целия екипаж, ваксинирахме ги срещу COVID-19 и сега имаме налице много добре подготвен екипаж и кораб“, каза Панаит, цитиран от румънската служба на Радио Свободна Европа.

Велизар Шаламанов не изключи възможността решението на България да се откаже от участие в учението да е политическо, за да не дразни Русия. “Не изключвам подобен сценарий, защото в нашата страната всичко се решава в джипката, а после някой се мъчи да изпълнява тези хрумвания”, каза той.

На 28 януари в Черно море навлезе американският разрушител Портър за участие в тренировъчни мисии и учения. Няколко дни по-рано в региона пристигнаха разрушителят Доналд Кук и корабът-цистерна Ларами. Това предизвика реакция от Москва.

"Впечатлението е, че американският Шести флот е нетърпелив да открие врага в Черно море, но напразно се стараят", коментира говорителката на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че алиансът е засилил присъствието си в Черно море в отговор на действията на Русия в региона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG