Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови протести срещу застрояването на Черноморието в София, Пловдив и Русе


Протестното шествие в София започна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", премина през сградите на Министерския съвет и Народното събрание и завърши на Орлов мост
Протестното шествие в София започна от паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша", премина през сградите на Министерския съвет и Народното събрание и завърши на Орлов мост

Три паралелни протеста срещу унищожаването на природата по Черноморието се проведоха в понеделник вечерта в София, Пловдив и Русе. Природозащитници от инициативите „За да остане природа в България“, „Зелени закони“, коалиция „Пловдив“ и „Русенци за българската природа“ организираха демонстрациите по повод отпадналата в края на януари забрана на строителство в защитената зона „Камчия“.

Макар че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) вече обяви, че ще ревизира заповедта си за тази зона, за да отстрани възможността за строежи в защитената зона, протестиращите настояват за по-мащабни действия от страна на управляващите.

„Новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона „Камчия“ задължително да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството възобновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вариант на заповедта не е качен за обсъждане“, посочват организациите на протестите.

Бившата защитена местност „Камчийски пясъци“, включваща най-големия комплекс от дюни в България, вече не съществува по документи заради серия от решения на две поредни правителства.

Ликвидирането ѝ започва през 2005 г., когато коалиционният кабинет на Симеон Сакскобургготски, подкрепян от НДСВ и ДПС, изключва от площта на плажа 1500 декара от крайбрежната ивица в землищата на селата Шкорпиловци и Долни Чифлик. Успоредно с това Министерският съвет преобразува собствеността върху тези имоти от изключителна държавна собственост в частна държавна, въпреки че това е в нарушение на Закона за защитените територии.

Следват решения на Върховния административен съд, според които заповедта за обявяване на защитената местност всъщност е нищожна. След като предназначението на тези парцели е променено от „морски плаж“ в „пасище“, в началото на 2007 г. тогавашният земеделски министър Нихат Кабил (ДПС) сключва договор за замяна с дружеството „Мет Риъл Естейт“, според който то придобива над 1000 декара дюни на оценка от 18 стотинки/кв.м.

През същата година „Мирта Инженеринг“ и „Бета форест“ също правят замени за общо 2709 дка държавни гори в района на „Камчийски пясъци“, които са оценени на 9 лв./кв.м.

На 8 септември 2008 г. подкрепяното от БСП, НДСВ и БСП правителство на Сергей Станишев взима решение за промяна на предназначението на тези земи и ги изключва от горския фонд, за да бъде реализиран проектът „Камчия парк“. Така имотите на „Бета Форест” и „Мирта Инженеринг” стават част от подробните устройствени планове на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци, одобрени през март 2008 г.

Природозащитните организации настояват за отмяна на всички сключени заменки в Камчийски пясъци и възстановяване на предишния статут на парцелите като публична държавна собственост. Те искат и в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, както и спиране и премахване на строежите в местностите Алепу край Созопол и Поляните край Синеморец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG