Връзки за достъпност

Извънредни новини

България празнува 143 години от Освобождението си


На 3-ти март (19 февруари по стар стил) 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, с който се слага началото на Третата българска държава.

Денят е честван за първи път на 19 февруари 1880 г. като „Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор“, а от 1988 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

Въпреки пандемията от коронавирус, в цялата страна празникът се отбелязва с различни церемонии, шествия и църковни ритуали.

“Днес българският национален дух отново е неспокоен, защото България преминава през сериозно изпитание”, се казва в обръщение на премиера Бойко Борисов, разпространено от правителствената информационна служба.

“Огромният стрес, който донесе пандемията, отне спокойствието от обществото ни и сложи спирачки на възходящото развитие на страната. Поведохме битка, за да запазим здравето, образованието, работните места, поминъка”, отбелязва Борисов.

Президентът Румен Радев отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали на връх Шипка.

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук”, каза президентът по повод забраната за провеждане на официалната церемония заради опасенията от разпространението на коронавируса.

В София се състоя церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин.

Кулминацията на честванията ще е тържествената заря проверка на площад "Народно събрание". Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Заради проявите на връх Шипка са наложени промени в движението. До 17 часа е ограничено преминаването през Шипченския проход. Забраната не важи за организирания междуградски автобусен транспорт по утвърден маршрут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG