Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция е на прага на нова национална карантина. Нови мерки в Италия


Щабът за борба с коронавируса в Гърция се събра на извънредно заседание, за да обсъди нови мерки заради рекордния брой новозаразени - 2353 за денонощие.

Очаква да бъде въведена пълна карантина в цялата страна, информира БНР. Отрицателен рекорд отбелязват областите Атика, Солун и Ахаиа, които са в строга карантина повече от две седмици.

Според епидемиолози по-големият брой на заразените с COVID-19 се дължи на новия, по-заразен заразен вариант на вируса. Експертите настояват за две седмици да бъде въведена национална пълна карантина.

Полицията получи заповед за масови проверки за причината за излизане на хората, които се движат навън. COVID отделенията на болниците в Атина нямат свободни легла. Опозицията отново призова за спешна мобилизация на частните клиники в цялата област Атика.

Две общини от провинция Залцбург в Австрия - Радщат и Бад Хофгастайн, налагат строга карантина на жителите си. От четвъртък всички хора над 16 години ще имат право да напускат пределите на общините само след представен отрицателен тест срещу коронавируса, направен не по-късно от 48 часа преди това.

Мерките ще са в сила 14 дни и се налагат заради високия брой на новозаразените. В проверките за спазването на мерките ще се включат и военните.

Италия удължи срока на някои ограниченията срещу разпространението на коронавируса. Забраните за пътуване между отделните области остават в сила до католическия Великден. Италианците не могат да пресичат вътрешните граници на 20-те области на страната до 6 април. Изключения се правят за работа и по спешни случаи. Обучението в училищата в червените зони отново преминава онлайн.

Премиерът Марио Драги е утвърдил мерките и те влизат в сила от 6 март. Има обаче някои облекчения за културните институции в по-слабо засегнатите райони - театрите и киносалоните в жълтите зони ще могат да отворят от 27-и март, но с по-малобройна публика.

Учениците от прогимназиалния и гимназиалния курс в Кипър ще трябва да представят удостоверение за отрицателен бърз антигенен тест за коронавирус веднъж седмично.

Това се казва в наредба на министерството на здравеопазването на страната, съобщи в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос", цитиран от БНР.

Разпространението на вируса по света може да следите в тази интерактивна карта. Данните за България са в блога на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG