Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Диалогът е от ключово значение". ЕС настоя Сърбия и Косово да възобновят преговорите


Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак разговаря със сръбския президент Александър Вучич
Специалният пратеник на ЕС Мирослав Лайчак разговаря със сръбския президент Александър Вучич

Сърбия и Косово трябва да възобновят преговорите помежду си, за да постигнат напредък по пътя към членство в Европейския съюз (ЕС). Това предупреди специалният пратеник на общността Мирослав Лайчак след пристигането си в сръбската столица Белград в сряда вечерта. Преди това той беше на посещение и в Прищина.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава това. ЕС посредничи при преговорите за нормализиране на връзките между двете страни, но след срещата на върха в Белия дом и преговорите в Брюксел през септември миналата година диалогът между Сърбия и Косово спря.

В сряда Лайчак се срещна със сръбския президент Александър Вучич и след това коментира пред медиите, че "диалогът е от ключово значение за напредването на двете страни по европейския им път". Той добави, че ЕС е готов да придвижи процеса по присъединяването им "до успешен край тогава, когато са готови двете страни".

Вучич заяви след срещата си с Лайчак, че Сърбия е готова да се върне към преговорите и настоява за постигане на компромисно решение. "Ние вярваме, че компромисното споразумение означава, че никой не получава всичко и всички получават достатъчно", коментира сръбският държавен глава.

Повечето страни членки на ЕС и САЩ признаха независимостта на Косово, но това все още не са направили стратегическите съюзници на Сърбия Китай и Русия.

Белград беше принуден да отстъпи контрола над Косово през 1999 г., след като ръководена от САЩ военна кампания на НАТО сложи край на сръбските репресии над косовските етнически албански сепаратисти. Повече от 10 000 души загинаха в конфликта в Косово през 1998-1999 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG