Връзки за достъпност

Извънредни новини

Идват локални ограничения срещу COVID-19. Няма отговор от Франция и Германия за ваксини назаем


Национаният щаб засега не планира въвеждането на нови противоепидемични мерки на национално ниво
Национаният щаб засега не планира въвеждането на нови противоепидемични мерки на национално ниво

Локални ограничения срещу разпространението на коронавируса в България, вместо обявяване на нови противоепидемични мерки на национално ниво. Това обсъждат членовете на Националния оперативен щаб на фона на стабилната тенденция за увеличаване на броя на новозаразените с COVID-19 в страната, стана ясно по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти в четвъртък.

„Заетостта в болничните легла не се увеличава дифузно в цялата страна, а само в определени области“, аргументира този подход здравният министър Костадин Ангелов, посочвайки като пример решението на местния щаб в Бургас да спре плановия прием на пациенти в болниците.

„Подкрепяме тази мярка и препоръчваме тя да бъде приложена в областите с висока заболеваемост, като Кюстендил, Враца, Плевен и София“, добави главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му не е задължително тази мярка да се прилага във всички здравни заведения в столицата, а само в някои. Като примери за области с по-ниска заболеваемост той посочи Кюстендил с 487 души на 100 000 население и Търговище с 26 души на 100 000. В момента в страната само още три области обаче са с под 100 нови случая на 100 000 души – Видин, Кърджали и Разград.

Щабът в момента наблюдава и „една добра тенденция“ – съотношението на броя на заразените към този на излекуваните през тази седмица вече е 2:1, докато към миналата е било 3:1. Увеличаването на новите случаи здравният министър отдаде най-вече на „циркулирането на новия вариант на вируса – т.нар. британски вариант“.

В момента заболеваемостта от коронавирус в България е 285 души 100 000 население, което класира по този показател страната на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров, добави Кунчев.

По думите му ако тези данни бъдат сравнени със ситуацията в Чехия, която към момента е най-засегната в ЕС, за да е на нейното ниво, България би трябвало да регистрира по над 12 000 нови случая всеки ден. Засега в работни дни страната отчита по около 2000 – 2500 новозаразени.

„Въпросът е докъде ще стигне заболеваемостта. Защото след британския вариант идва южноафриканският вариант, а след него – бразилският. Вече има и нигерийски вариант“, каза още главният здравен инспектор.

Последните данни

Броят на новозаразените с коронавирус, установени през последното денонощие, е 1154 при направени само 6182 теста (4052 PCR и 2130 ангиненни). Изследванията са по-малко от обичайното през седмицата заради националния празник 3 март, който беше почивен ден. Така делът на положителните проби достигна близо 19%.

Така активните случаи на COVID-19 вече са 33 770, като от началото на епидемията в България преди година те са общо 253 183. През последните 24 часа са починали 22-ма пациенти, с които общият брой на жертвите на заразата става 10 413. За излекувани се смятат още 589 души или общо – 209 000.

Продължава да расте обаче и броят на хоспитализираните – те вече са 5093-ма, от които 425 са в интензивни отделения. Най-много от новозразените очаквано отново са в София – 380, следват областите Бургас – със 190, Пловдив – със 77 и Пазарджик – със 72 инфектирани.

Ваксинационната кампания

През последното денонощие са ваксинирани 4397 души, с които общият брой на имунизираните доближава този на потвърдените случаи на COVID-19 от началото на епидемията – 248 169. Най-много хора вчера са имунизирани с препарата на AstraZeneca – 2483-ма, с този на Pfizer са 1567, а с този на Moderna – 347 души. По две дози досега са получили 41 837 желаещи.

По данни на ръководителя на ваксинационния щаб Красимир Гигов личните лекари вече активно участват в имунизационната кампания и са ваксинирали 45 000 души.

Според зам.-шефа на лекарския съюз Николай Брънзалов засега се оказва, че средно на един лекар е предоставен по един флакон с десетина дози от ваксината. Той подчерта, че при личните лекари чакат имунизация хората в рисковите групи и призова доставките към тях да бъдат увеличени.

Към момента България не е получила отговор от Франция и Германия на запитването си за предоставяне на ваксини назаем, информира ръководителят на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му през този месец се очакват 105 300 ваксини на Pfizer, като от това количество вече е пристигнала първата доставка. Освен това трябва да дойдат 85 200 дози на Moderna, а от AstraZeneca вече има потвърждение за две доставки – 76 800 на 9 или 10 март и 28 800 на 11 март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG