Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск посети опустошения от "Ислямска държава" град Мосул


Папа Франциск почете с молитва жертвите на ислямистите от сцена, изградена между руините на четири църкви в Мосул

Историческото петдневно посещение на папа Франциск в Ирак продължи в неделя с молитва насред руините в опустошения от ислямистите град Мосул. Главата на римокатолическата църква се помоли за жертвите на войната срещу „Ислямска държава“.

Терористичната организация беше обявила Мосул за столица на самопровъзгласения от ислямистите халифат в части от територията на Ирак и Сирия, припомня Франс прес.

„Трагичното намаляване на броя на последователите на Христос тук и в Близкия изток е невъобразима щета, не само за самите последователи и техните общности, но и за обществото, което те оставят зад себе си“, заяви папата.

Християнската общност в Ирак е една от най-старите в света, чийто размери след военната офанзива на САЩ през 2004 г. обаче неколкократно се стопиха заради размирната ситуация и постоянните джихадистки атаки.

Християнското малцинство в страната в миналото е наброявало около 1.4 млн. души, но след инвазията на „Ислямска държава“ в Северен Ирак през 2014 г. останаха по-малко от 300 000 християни, много от които остават разселени от домовете си.

Католическите власти така и не успяха да намерят църква в Мосул, която да е в достатъчно добро състояние, че да бъде посрещнат папата вътре. Общо 14 църкви в провинция Ниневия, където се намира градът, бяха разрушени от ислямистите. Седем от тях датираха от пети, шести или седми век.

По тази причина беше изградена импровизирана сцена на площад в Мосул, който е заобиколен от руините на четири църкви, принадлежащи на различни християнски общности. Сред тях е и храмът Ал Тахира, който датира от повече от 1000 години. Именно там папата говори и се помоли пред малка аудитория, която го приветства топло, скандирайки „Да живее папата“, предаде БТА.

„Колко е жестоко, че именно тази страна, люлката на цивилизацията, беше връхлетяна от такава нечовешка буря, а древните храмове бяха разрушени и хиляди хора – мюсюлмани, християни, язиди, бяха принудително преместени от домовете си или убити“, заяви папата, добавяйки, че „ако Бог е Бог на мира, защото той е това, то е погрешно ние да водим войни в негово име“.

Главата на римокатолическата църква обиколи и някои от развалините в Мосул и също се помоли там. После изслуша разказите на местен сунит и на свещеник от халдейската католическа църква за случилото се в града по времето на „Ислямска държава“. След това папата се отправи към градовете Каракош и Ербил.

Преди ден за пръв път историята папа се срещна с великия аятолах от Наджаф – духовният водач на около 200 милиона шиити по света. Франциск и Али ас Систани отправиха след разговора си послания за мирно съжителство на мюсюлманите и християните в Ирак.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG