Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвинения в расизъм, отказани титли и мисъл за самоубийство. Меган и Хари разказаха за живота си в двореца


Принц Хари и Меган Маркъл дадоха първото си интервю откакто преди година напуснаха кралския двор. Те говориха пред американската водеща Опра Уинфри
Принц Хари и Меган Маркъл дадоха първото си интервю откакто преди година напуснаха кралския двор. Те говориха пред американската водеща Опра Уинфри

Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обвиниха британското кралско семейство в расизъм и безсърдечие. Това стана в специално интервю пред телевизионната водеща Опра Уинфри.

Интервюто беше първото на двойката след като миналата година двамата се оттеглиха от кралските си задължения и се преместиха в САЩ.

В разговора Меган заяви, че в кралското семейство е имало опасения от цвета на кожата на сина им Арчи. От Бъкингамския дворец са отказали той да получи титлата принц и не са предоставили закрила на детето, каквато е традицията.

Меган каза също, че животът в кралския дворец я е довел до мисли за самоубийство. Макар да е потърсила помощ от отдела за човешки ресурси на кралския дворец, такава ѝ е била отказана.

„Обърнах се към институцията и казах, че трябва да отида някъде, за да получа помощ. Те ми отвърнаха, че не мога и няма да е добре за институцията“, каза тя.

Принц Хари каза пред Уинфри, че се е чувствал в капан от кралския живот. Липсата на подкрепа и разбиране са довели до решението му да се оттегли от кралските си задължения. Той осъди поведението на семейството си, които по думите му не са подкрепяли съпругата му и не са направили нищо относно лъжливите истории по неин адрес в британските таблоиди. По негови думи той е бил "в капан", в какъвто се намират и баща му принц Чарлз и брат му - принц Уилиям.

В интервюто той изрази загриженост от факта, че „историята може да се повтори“, имайки предвид смъртта на майка му Даяна, която загуби живота си при катастрофа, докато се опитваше да избяга от преследващи я фотографи.

„Това, което виждах, беше историята да се повтаря, но по далеч по-опасен начин, защото сега се добавят расата и социалните медии.", каза Хари.

Той добави, че принц Чарлз е спрял да отговаря на обажданията му след решението да се отдели от семейството. Хари подчерта, че досега е запазил добри отношения с монарха – баба си кралица Елизабет II.

Американските зрители първи гледаха цялото интервю, а тази вечер то ще бъде излъчено и във Великобритания. Двойката беше посрещната с подкрепа в социалните мрежи от американските зрители, а на Острова тя беше обвинена в това, че уронва престижа на кралското семейство. Някои британски медии определиха историята като най-сериозната криза за кралското семейство от абдикацията на Едуард VIII през 1936 г.

По-рано тази седмица Бъкингмаският дворец започна разследване срещу Меган Маркъл за тормоз над служители. Неназовани бивши чиновници от двореца я обвиняват, че се е държала унизително с тях и ги е принудила да напуснат.

Обвиненията бяха отхвърлени от говорител на двойката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG