Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майсторът на китарата. Дейвид Гилмор на 75


Когато той излиза на сцената, публиката първо изпада в екстаз, после притихва, докато слуша някое негово соло и накрая пак избухва в овации. Китаристът на Пинк Флойд Дейвид Гилмор отпразнува своя 75-и рожден ден на 6 март.

Първата китара докосва, когато е 13 години. Един съсед му я подарява и така започва всичко. Гилмор създава музика повече от 5 десетилетия.

„Песните, които направихме заедно с Дейвид, доказват, че за да свършиш добра работа с някого, няма нужда нито да сте приятели, нито да се харесвате“, казва за него Роджър Уотърс.

Тандемът Гилмор - Уотърс, заедно с другите членове на групата - Ричард Райт и Ник Мейсън, записва някои от най-великите рок песни на всички времена. Това започва през 1973 г. с The Dark Side Of The Moon.

"Китарата е вълшебно нещо", казва Гилмор в едно от своите интервюта, попитан да обясни защо е избрал този музикален инструмент.

"Китарата ти позволява да бъдеш цяла група в едно - да свириш мелодия и да пееш отгоре. Можеш да извличаш емоционално съдържание от малки движения, вибрато и тоналности, които дори пиано не може да направи".

Легендарният китарист се отнася сериозно и към климатичните промени и последствията от това. В помощ на борбата с глобалната климатична криза през 2019 г. продаде на търг 126 китари от личната си колекция.

Гилмор е роден на 6 март 1946 г. в Гранчестър Медоус, Англия и започва. Запознава се със Сид Барет и Роджър Уотърс в гимназията, а става част от Пинк Флойд през 1968 г. С Гилмор има основен принос и за създаването на "Wish You Were Here" (1975), "Animals" (1977) и "The Wall" (1979). В резултат на междуличностни напрежения обаче групата постепенно се разпада.

Гилмор записва четири соло албума, като и четирите успяват да влязат в американската класация топ 40. Албумът On an Island, издаден през 2006 г., заема 6-о място още същата година, а Live in Gdansk, издаден през 2008 г., се изкачва до 26-о. Дебютният му соло албум David Gilmour застава на 29-а позиция в годината си на издаване (1978 г.).

През 2005 година Пинк Флойд се събират на една сцена за първи път от 24 години за еднократно участие в мащабното глобално благотворително събитие "Live 8".

Извън музиката Дейвид Гилмор има различни интереси, например авиацията. Голямата му любов си остава музиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG