Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Прозрачно скалъпена история". Обрат по делото за дрога срещу журналиста Димитър Пецов


Журналистът на свободна практика Димитър Пецов вече не е обвиняем за притежание на дрога, а досегашното разследване срещу него продължава по версията, че наркотиците са подхвърлени в колата му с цел набеждаване
Журналистът на свободна практика Димитър Пецов вече не е обвиняем за притежание на дрога, а досегашното разследване срещу него продължава по версията, че наркотиците са подхвърлени в колата му с цел набеждаване

Журналистът на свободна практика от Силистра Димитър Пецов, който миналата пролет беше задържан и обвинен заради открити наркотици в колата му, вече не се разследва за притежание на дрога. Вместо това местната Окръжна прокуратура се насочва към версията, че забранените вещества са му били подхвърлени с цел да бъде набеден.

Това става ясно от постановление за частично прекратяване на разследването, постановено на 22 февруари от заместник окръжния прокурор на Силистра Свилен Тодоров, съобщи пред Свободна Европа самият Пецов. Информацията беше потвърдена и от директора на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев, чийто сътрудник е силистренският журналист.

Димитър Пецов е местен журналист и активист, който активно използва Закона за достъп до обществена информация и следи дейността на местните институции. След негово питане за дарения за областната полиция, той е спрян за проверка и в колата му са открити наркотици.

Свободна Европа потърси за коментар говорителя на местната Окръжна прокуратура и неин зам.-ръководител Ивелин Чафаланов, който заяви, че досъдебното производство по случая все още не е приключило. Помолен да потвърди, че то е прекратено в частта срещу Пецов, Чафаланов каза, че не е запознат. След това отказа да провери какъв е моментният развой на делото, защото е „под карантина“.

Претърсването

Както Свободна Европа писа, на 2 май 2020 г. Пецов е спрян с колата си за полицейска проверка, след което униформените го карат да отидат заедно до Районното полицейско управление като един от тях се качва до него в автомобила. Подобно действие от страна на полицията обаче не е предвидено нито в Закона за МВР, нито в Наказателно-процесуалния кодекс.

След пристигането пред сградата на полицията, служителите на МВР започват да претърсват колата на Пецов без да му обяснят каква е причината за това. По-малко от минута по-късно един от тях открива пакет с над 40 грама 4 различни вида наркотици в джоба на облегалката на шофьорската седалка.

При претърсването обаче не са извикани поемни лица, които да наблюдават обиска. Пецов твърди, че не знае как въпросният пакет е попаднал в колата му и действията на полицаите са приличали на „имитация на претърсване“.

Комитетът за защита на журналистите призова за сваляне на обвиненията срещу Пецов.

Случаят предизвика международна реакция. Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите призова българскуте власти да свалят обвиненията, повдигнати на Пецов. Междувременно МВР образува своя вътрешна проверка, но резултати от нея досега не са обявявани публично.

Свободна Европа отправи запитване по телефона до пресцентъра на местната полиция как е завършила тази проверка, но оттам поискаха въпросите да бъдат изпратени писмено. До публикуването на този текст редакцията не е получила писмени отговори от МВР.

Доказателствата

По думите на Пецов основната причина за прекратяването на разследването в частта му за наркотиците, намерени в колата му, е обстоятелството, че прокуратурата не е установила категорични доказателства, свързващи го с дрогата. Става въпрос за пакет с 11.7 грама екстази, 7.2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7.2 грама канабис.

По делото обаче има данни, че той е пипан от друг човек. Това е осъжданият за източване на банкови карти в чужбина Марин Игнатов, по прякор Мънчито, съобщи журналистът още през октомври миналата година във фейсбук.

Тогава двамата бяха призовани на очна ставка в силистренската полиция. На нея Игнатов заявява в качеството си на свидетел, че е купил наркотици от Пецов, но при сделката е пипал и друг пакет, който впоследствие му е върнал. Версията на Мънчито е, че в онзи момент журналистът е бил с ръкавици.

Тези показания не са оценени като достоверни, тъй като разследването срещу Пецов вече е прекратено. Освен това Игнатов има мотив да свидетелства, тъй като между него и журналиста е имало спорове. Поводът за тях е разпространена от Пецов във фейсбук статия за осъдителни присъди на Мънчито и брат му Георги Игнатов от 2015 г.

Сътрудникът на Антикорупционния фонд обобщи, че Окръжната прокуратура е приела, че по случая липсват доказателства, които да опровергават категорично тезата му, че дрогата е подхвърлена в колата му.

"Глупави грешки"

„Това е една прозрачно скалъпена история, изпълнена с глупави грешки от фактическия извършител“, коментира пред Свободна Европа Бойко Станкушев от Антикорупционния фонд, визирайки именно Игнатов.

Основният въпрос в случая според Станкушев е „кои са тези тъмни сили, които имат толкова голямо влияние, че да съчинят подобен сценарий с цел буквално да елиминират един човек, който честно си върши работата“.

По думите му Димитър Пецов е „един от най-критичните гласове на българската журналистика в тази част на България и е известен с редица публикации и изявления по отношение на най-влиятелните и свързани с властта фактори в Силистра“.

„Този казус е пореден епизод от многобройните опити за брутална саморазправа със свободното слово в България и въпреки че случаят завърши с професионално и честно прокурорско постановление, поводът за тревога остава“, добави Станкушев.

Смятам, че тук са участвали много хора и се надявам да се стигне до поръчителя.
Димитър Пецов

Самият Пецов заяви пред Свободна Европа, че оттеглянето на обвиненията срещу него потвърждават това, което твърди „от самото начало“ – че наркотиците са подхвърлени в автомобила му с цел той да бъде задържан, обвинен и осъден за притежанието им.

„Смятам, че тук са участвали много хора и се надявам да се стигне до поръчителя. [...] Донякъде съм изненадан от категоричността, с която прокуратурата взима решението [за продължаване на делото в посока набеждаване], защото по-скоро очаквах разследването просто да бъде прекратено поради липса на доказателства“, добави журналистът на свободна практика.

Кой е Димитър Пецов?

Той е сътрудник на Антикорупционния фонд от няколко години, но е познат с активната си гражданска дейност в Силистра още преди това. Два пъти е награждаван от Програма „Достъп до информация“ със „Златен ключ“ и създава групата „Граждански контрол“, която активно следи дейността на местния Общински съвет.

През август 2018 г. Пецов е нападнат в дома си от неизвестен мъж. Въпреки че потърпевшият свидетелства кой според него е предполагаемият нападател, прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването за нанесената му средна телесна повреда е спряно без да бъде привлечен обвиняем.

През февруари 2020 г. Пецов подава нов сигнал – този път за заплаха. Журналистът твърди, че координаторът на местната структура на ГЕРБ и настоящ водач на изборната листа на партията в града Тодор Тодоров се е заканил да го „смачка“. Доказателства в подкрепа на неговата версия обаче отново не са открити и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство.

Само 5 дни преди ареста му в началото на май 2020 г., Димитър Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града по време на извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Директорът на местната полиция Юлиян Караславов отговаря, че не разполага с тази информация и затова препраща заявлението на Пецов към областния управител Ивелин Статев. На свой ред той посочва като дарител на силистренската полиция ресторантьора Милен Делийски, който признава публично пред местни медии, че Тодоров подпомага финансово негови дарителски акции.

В момента Тодор Тодоров е поставен на първо място в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ в Силистра, а Ивелин Статев е втори.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG