Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тревожно увеличение". Учениците в част от България пак остават вкъщи


Здравният министър Костадин Ангелов и кметът на Бургас Димитър Николов.
Здравният министър Костадин Ангелов и кметът на Бургас Димитър Николов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов съобщи в Бургас, че има рязко покачване на повикванията на линейки в страната, като почти половината от случаите са за COVID-19. Той повтори позицията си, че допълнителни ограничения ще има на локално, а не на национално равнище.

София, Бургас, Благоевград, Плевен, Ямбол и Перник предстои да затворят отново училищата за присъствено обучение на учениците от 5 до 12 клас за срок от две седмици, предаде БТА. Част от областите предвиждат да ограничат работното време на заведенията до 22 часа и да затворят моловете.

„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за граждани с COVID-19“, каза здравният министър.

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи учениците от 5 до 12 клас в София да преминат на онлайн обучение за срок от две седмици, а работното време на заведенията да бъде намалено до 22 часа. Решението влиза в сила от петък, 12 март, до 26 март. За същия период заведенията ще трябва да затварят до 22 часа.

Учениците бяха върнати присъствено в класните стаи през миналия месец. В големите училища различните класове се редуваха в присъствена и онлайн форма. В малките населени места, където има по една паралелка от випуск, всички са на присъствена форма на обучение.

В Бургас също от петък, 12 март, за две седмици ще бъдат преустановени присъствените учебни занятия за класовете от 5 до 12, работното време на ресторантите ще бъде намалено до 22 часа, както и временно ще бъдат преустановени посещенията във фитнесите и моловете, каза Костадин Ангелов, цитиран от БТА.

Мотивът за затягане на мерките е рязкото увеличение на броя на заразените с COVID-19.

“Броят на хората, настанени за лечение в болниците, достигна нивата от средата на ноември миналата година, когато започна стръмен ръст на хоспитализациите. Над 1630 са настанените за лечение в лечебни заведения в София към днешна дата, а хората на интензивно лечение са 191”, пише Фандъкова.

Във вторник стана известно, че на двуседмична база заболяемостта в София е около 500 на 100 000 души, което прави региона един от най-рисковите за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG