Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не виждам проблем". Прокурорската колегия на ВСС се изненада от писмото на Кьовеши


Иван Гешев заяви, че не вижда "някакъв сериозен проблем" в писмото, с което Европейската прокуратура поиска единствено от България още информация за излъчените от София кандидати за обвинители към Лаура Кьовеши
Иван Гешев заяви, че не вижда "някакъв сериозен проблем" в писмото, с което Европейската прокуратура поиска единствено от България още информация за излъчените от София кандидати за обвинители към Лаура Кьовеши

Процедурата по назначаване на български делегирани обвинители в ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура не е приключила и към този момент нито един от предложените десетима магистрати не е отхвърлен. Просто е поискана допълнителна информация, която България ще изпрати.

Това беше всеобщото мнение на членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), които коментираха по време на заседанието си в сряда изпратеното миналата седмица в София писмо от Европрокуратурата. С него беше поискана допълнителна информация за седем от българските кандидати за делегирани прокурори към Кьовеши.

Наред с това членовете на Прокурорската колегия изразиха недоумение защо такова писмо е изпратено само на България, при това още преди Европейската прокуратура да е получила всички материали, свързани с проведената в София процедура.

По този повод беше изтъкнато, че страната е сред едва осемте държави членки на ЕС от общо 22-те, които вече са приключили процедурите си по избор на свои делегирани европейски обвинители. Общо 22 държави подкрепиха създаването на новия европейски разследващ орган и трябва да излъчат свои представители в него.

"Конфиденциален характер"

Още в началото на обсъждането главният прокурор Иван Гешев предупреди колегите си да не коментират по същество съдържанието на въпросите от Кьовеши, нито на отговорите от ВСС, защото тази кореспонденция все още има „конфиденциален характер“. Той подчерта и че формално тя се води от министерствата на правосъдието и външните работи, а не от Прокурорската колегия.

Дискусията беше започната от Евгени Иванов, който декларира, че ако евентуално се стигне до нова процедура и повторно гласуване за български делегирани прокурори, той ще упражни вота си по същия начин. Това заяви и Гергана Мутафова, като и двамата отбелязаха, че „медийните спекулации“ за отхвърлени от Кьовеши български магистрати не са верни.

Говорителката на колегията Калина Чапкънова единствена направи по-конкретно изказване, заявявайки, че в предстоящия отговор на ВСС до Европрокуратурата се съдържат „обективни факти, съществували и преди запитването“. По думите ѝ става въпрос най-общо за два типа информация – нормативната база, регламентираща процедурата по избор на кандидати и структурата на съдебната власт в България, както и „много лична информация, касаеща работата на всеки от излъчените“.

„Именно поради наличието на тази лична информация ние няма как да огласим автентичния текст на нашия отговор“, обясни Калина Чапкънова, добавяйки, че „с нашето поведение демонстрираме, че отново в срок сме изпълнили нашите ангажименти по процедурата“.

"Неприключила процедура"

Дискусията беше затворена от главния прокурор Иван Гешев със следната констатация: „Аз не виждам някакъв сериозен проблем и въобще не виждам проблем.“

Подобно на говорилите преди него, той също каза, че става въпрос за „неприключила процедура“, което се потвърждава и от самата Европейска прокуратура в писмото ѝ, изпратено миналата седмица.

„Добрият европейски подход, който ние спазваме заедно с колегите [означава, че] ако има някои въпроси, които да бъдат обсъдени – да бъдат обсъдени“, обобщи ситуацията ръководителят на държавното обвинение.

След това Прокурорската колегия гласува единодушно с 9 гласа „за“ да изпрати подготвената допълнителна информация на администрацията на Лаура Кьовеши, включително и писмено становище по случая, изразено от трима следователи. Неговото съдържание не беше коментирано по време на обсъждането.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG