Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ваксините са "повече от гениално нещо". Д-р Христиана Бацелова пред Свободна Европа


Стопкадър от студиото на Свободна Европа - Ивайло Везенков разговаря с д-р Христиана Бацелова
Стопкадър от студиото на Свободна Европа - Ивайло Везенков разговаря с д-р Христиана Бацелова

Измина една година, откакто коронавирусът преобърна дневния ред на целия свят и се превърна в предизвикателство за всички здравни системи. За това време науката успя да разработи ваксини и да даде надежда, че краят на пандемията вече се вижда. За една година обаче лекарите все още не могат да се справят с друг опасен враг - конспирациите и фалшивите новини, които подхранват страховете на хората.

Д-р Христиана Бацелова преподава в катедра “Епидемиология” в Медицинския университет в Пловдив. Още преди коронавируса да се появи на радара, тя създава Фейсбук група, в която отговаря на въпроси, свързани с ваксините.

“Идеята за групата във Фейсбук дойде през 2017 г., когато отново се появи морбили - дори в България, където години наред не се срещаше благодарение на ваксината”, разказа тя по време на пряко включване в студиото на Свободна Европа.

В групата се поднася научна информация от лекари, защото “интернет пространството е залято от антиваксъри”.

Бацелова коментира, че най-голямото предизвикателство е да убеди хората, че всяка ваксина е много по-безопасна от самото заболяване. Според нея това се дължи на страха на хората.

“Години наред нямаше достатъчно информация в България за ползата от ваксината. По същия начин някога хората ги е било страх от електричеството”, казва тя.

Тук са малка част от въпросите, на които отговори д-р Бацелова. Останалите отговори може да чуете във видеото.

Може ли ваксината да разболее?

В момента в Европейския съюз има три регистрирани ваксини - две информационни рНК ваксини (Модерна и Пфайзер) и една векторно-базирана (Астра зенека). И в трите няма жив вирус. Те не могат да разболеят.

Аз познавам няколко души, които се разболяха след ваксина. Защо?

Не липсват данни за хора, които са се заразили след поставянето на ваксина, но това не е пряко свързано с препарата. “Това е следствие на заразяване в дните около самата ваксинация”, казва д-р Бацелова. Затова припомня, че е важно да се спазват мерките и “човек да се пази между първата и втората доза, както и 14 дни след втората”.

Прочетох, че във ваксината има ГМО и вирус от шимпанзе

“Не само, че не е опасно, а бих казала, че именно това е преимуществото на науката в 21 век”, каза Бацелова.

Проучванията до момента показват, че двата типа ваксини, които се използват срещу коронавируса, могат да бъдат максимално безопасни. Технологиите, по които са разработени, са познати на науката не от вчера.

“Този генно-модифициран вирус на шимпанзе е така променен, че да не може да се възпроизвежда в организма и да доведе до заболяване. Единствената му роля е като една ракета носител на внесе информацията за спайк протеина”.

По думите на епидемиолога съвременните ваксини “са повече от гениално нещо, което всъщност ни запазва живи”.

“Ако не бяха ваксините, нямаше да сме толкова много хора на планетата. Ние сме пред ерадикация на полиомиелита” - изчезването на болестта, което се смята за поредното голямо събитие в епидемиологията.

Защо никой нищо не казва за дългосрочните ефекти?

Дългосрочните ефекти вече са известни. Най-голямата част от нежеланите късни реакции се случват между 30-ия и 40-ия ден от поставянето на ваксината. “Такъв срок отдавна е минал”, казва д-р Бацелова.

Защо толкова бързо създадоха ваксина?

За борбата с коронавируса и разработването на ваксина бяха отделени много пари. Нито една от фазите, необходими за гарантирането на безопасността, не е пропусната. Някои от фазите просто се случваха едновременно, за да се спести време. Фармацевтичните компании дори започнаха производството по-рано и за своя сметка - в случай, че конкретната ваксина не бъде одобрена.

“И двата типа ваксини, които се използват в момента, са по технологии, познати от години. Не е нещо ново”, казва д-р Бацелова.

Но в интернет пише..

В началото на ваксинационната кампания в България няколко уебсайта публикуваха фалшива новина за две медицински сестри, починали веднага след ваксинация. Прокуратурата разследва как и защо тази лъжа е била разпространена.

Преди няколко дни партийната телевизия на БСП - БСТВ, излъчи репортаж, който информира, че наяве излизат "стряскащи факти" за ваксината на AstraZeneca. В него се говори за “тежки странични реакции” на имунизираните с препарата.

“Това е комично. Вдигането на температура след тази ваксина е очаквана странична реакция, а не тежка реакция”, коментира епидемиологът.

По повод опасенията дали ваксината на Астра Зенека може да се използва при хора над 60 години, Бацелова коментира, че единствената причина някои държави да забавят прилагането ѝ сред по-възрастните, е изчакването на повече данни за ефиканскостта ѝ.

“Имунната система при по-възрастните е различна от младите хора. Ваксината може да се прилага на всеки над 18-годишна възраст”, коментира епидемиологът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG