Връзки за достъпност

Извънредни новини

1,9 трлн. долара срещу пандемията в САЩ. Как ще се разпределят парите от антикризисния план на Байдън


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Двете камари на американския Конгрес приеха антикризисния план на президента Джо Байдън, предаде БТА. С него САЩ се надяват да противостоят на негативния ефект, който пандемията има върху икономиката и живота на хората.

Планът е на стойност 1.9 трилиона долара. Очаква се, че законът ще бъде подписан в петък от президента Байдън.

Според една от одобрените мерки милиони американци, засегнати от коронавирусната криза, ще получат чекове с директни помощи до 1400 долара на човек или до 2800 долара на семейна двойка. Те ще могат да разчитат и на допълнителни 1400 долара, ако отговарят за издръжката на трето лице.

Общата сума, предназначена само за тези помощи, е 400 млрд. долара.

Пълната сума от предвидената помощ ще получат двойки с годишен доход от 150 хил. долара и отделни хора, получаващи под 75 хил. долара на година. На тези, които имат по-високи доходи, ще бъдат изплащани по-малки суми. Помощите ще започнат да се изплащат още този месец

Друга част от мерките предвижда обезщетения за безработица в размер от до 300 долара седмично. Те ще бъдат плащани на 9,5 милиона души, останали без работа заради кризата с коронавируса. Тази мярка ще бъде поддържана до 6 септември тази година.

Предвидени са и 350 милиарда долара помощи за щатските и местните власти, в чиито бюджети настъпи недостиг заради пандемията. С тези пари те ще могат да разполагат до края на 2024 г.

За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ в размер на около 130 милиарда долара. Парите ще бъдат използвани за намаляване на размерите на класовете и за промяна в класните стаи, така че да има социална дистанция между учениците. Ще се инсталират вентилационни системи и ще се купят лични предпазни средства. Парите ще се използват и за наемане на повече персонал. С 40 милиарда долара ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.

Други 29.6 млрд. долара ще отидат за създаването на нова програма за ресторантите и баровете, засегнати от пандемията. Компаниите ще могат да кандидатстват за грантове в размер до 10 милиона долара.

Планът предвижда и около 50 милиарда долара за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите с помощта на нова инфраструктура.

Над 15 милиарда долара ще бъдат използвани за ускоряване на разпространението и инжектирането на ваксини срещу коронавируса. 1 милиард долара ще отиде за усилия за засилване на доверието във ваксините, а 10 милиарда долара ще бъдат използвани за увеличаване на доставката на медицинско оборудване.

Около 3 милиарда долара ще бъдат осигурени на отделните щати за оказване на помощ за психичните проблеми на хората и за други подобни разстройства, задълбочени от пандемията.

Над 14 милиарда долара ще бъдат насочени в подкрепа на министерството по въпросите на ветераните.

Планът предвижда и увеличаване на данъчните отстъпки за семействата с деца с до 3000 долара за всяко дете между 6 и 17 години и с до 3600 долара за всяко дете под 6 години. Около 30 млрд. долара ще се използват и за домакинствата с ниски доходи, за да платят наемите си или за подпомагане на бездомниците. 10 милиарда долара ще се използват за собственици на имоти, които заради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разходи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG