Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мексико е на крачка от легализирането на марихуаната


Долната камара на мексиканския парламент одобри закон, който легализира употребата на канабис за развлекателни цели, предадоха в сряда информационните агенции.

В случай, че законът бъде приет, Мексико ще стане третата държава в света, където употребата на марихуана за развлекателни цели е законна на територията на цялата страна. Засега това важи само в Уругвай и Канада.

Употребата на марихуана за развлекателни цели ще стане законна в Мексико след като премине през окончателно гласуване в Сената. Партията на президента Андрес Мануел Лопез Обрадор е уверена, че законът ще бъде приет, предаде Би Би Си.

Това би направило Мексико един от най-големите регулирани пазари за канабис в света.

Законът предвижда да се позволява лиценз за притежанието на до 28 грама марихуана и отглеждането на до 8 растения у дома за лична употреба. До момента в страната е нелегално притежанието на повече от 5 грама канабис. Други видове лицензи, които законопроектът включва, са разрешение за култивиране, трансформиране и износ на марихуана, както и изследователска дейност върху наркотика, съобщи Ройтерс.

Според президента Лопез Обрадор законът би помогнал за справянето с влиятелните наркокартели в страната. От друга страна, законът би направил марихуаната по-достъпна за деца, казаха критиците на проекта. Други зададоха въпроса защо има ограничение за позволеното количество марихуана, а за консумацията на алкохол - не, предаде Би Би Си.

Компании за отглеждане на канабис от Канада и Калифорния намират закона за възможност да разширят бизнеса си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG