Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърта ваксина в ЕС. Здравните власти одобриха медикамента на Johnson & Johnson


Ваксината на Janssen вече е одобрена в САЩ и Канада
Ваксината на Janssen вече е одобрена в САЩ и Канада

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръча разрешаването на ваксината срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Janssen (поделение на Johnson & Johnson). Европейската комисия издаде разрешение препаратът да бъде допуснат до европейския пазар.

Ваксината на Johnson & Johnson е четвъртата одобрена за използване в Европейския съюз (ЕС) след препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca. Тя е първата ваксина срещу COVID-19, одобрена в ЕС, която се прилага само в една доза. По-рано тя беше одобрена в САЩ.

Данните от клиничните изпитания на ваксината сочат, че тя изпълнява критериите за ефективност, безопасност и качество, посочва Европейската агенция по лекарствата. Регулаторът препоръча тя да бъде разрешена за хора над 18-годишна възраст.

„С това положително становище властите в Европейския съюз ще получат още един вариант да се борят с пандемията и да защитават живота и здравето на своите граждани“, каза Емър Кук, изпълнителен директор на ЕМА.

Според ЕМА резултатите от клинични проучвания в САЩ, Южна Африка и Латинска Америка показват, че ваксината на Johnson & Johnson е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при лица над 18-годишна възраст. Ваксината е показала ефективност за предотвратяване на симптоматични случаи от около 67% при клиничните тестове. Това значи, че в групата на участниците в клиничните тестове, които са получили ваксина, е имало с 67% по-малко случаи на COVID-19 със симптоми в сравнение с групата, която е получила плацебо.

Европейската комисия има договор с Johnson & Johnson за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19, от които половината трябва да бъдат доставени тази година. Преди дни Ройтерс съобщи, че компанията е съобщила на Европейската комисия, че среща проблеми при набавянето на необходимите за ваксината компоненти и това може да забави плана ѝ да достави 55 милиона дози на държавите от ЕС през второто тримесечие на 2021 г.

България е поръчала 2 милиона дози от тази ваксина, които ще стигнат за ваксинирането на 2 милиона души. В четвъртък директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза, че българските здравни власти не са получили потвърждение за конкретни срокове и количества на първите доставки.

„Това, което е комуникирано от производителя засега е за месец април, без да има повече конкретика нито за точна дата, нито за конкретни количества“, каза Кирилов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG